Duftender Apfelkuchen mit Nüssen und Rosinen

Text abspielen

Apfelkuchen mit Nüssen und Rosinen. Das Rezept stammt aus den 1950er Jahren von Oma Bronka, der Großmutter des Küchenchefs. Das Rezept wurde von Generation zu Generation weitergegeben, wodurch der Kuchen genauso schmeckt wie bei Oma.

Das Gericht wird im Gasthaus Wiejska, das sich am Kulinarische Route Schlesische Geschmäcker befindet.

Bewährte Rezepte:

Z mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zarabiamy ciasto, po czym schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę. Nakładamy masę z prażonych jabłek i przykrywamy drugą partią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min. Sos sporządzamy, łącząc wszystkie składniki, a następnie redukując je na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jabłecznik przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

 

Ansichten:  80