Legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami

Odsłuchaj tekst

Legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami.

legumina

Potrawa jest serwowana w Restauracji Poziom+ Food & Wine (Hotel Diament Plaza Gliwice), który znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Przecier agrestowy zagotować w rondlu, kaszę manną zalać wodą i wlać do kompotu, dodając masło i ponownie gotować przez 15 min, co chwilę mieszając. Posłodzić cukrem do smaku. Migdały i orzechy obrać i posiekać, a wiśnie lub truskawki umyć i wypestkować. Wszystko razem wrzucić do rondla, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok 2 – 3 min. Miskę opłukać zimną wodą, wlać do niej leguminę. Podawać po ostudzeniu.
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z laską wanilii i cukrem. Dodajemy zawiesinę z kaszy - gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietankę do kawy, intensywnie mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie ubijamy. Truskawki miksujemy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i miętą. Gruszkę kroimy w plastry, krótko gotujemy w syropie z cukru i skórki z cytryny. Porcjujemy do pucharków: leguminę, gruszki, mus truskawkowy.
Białka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać żółtka powoli mieszając. Rozpuścić żelatynę, wystudzić, dodać do reszty. Całość podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok z cytryny do drugiej kakao. Wylewamy warstwami do wystygnięcia.
Mannę ugotować na mleku i wodzie na dosyć gęstą. Dodać szczyptę soli. Gdy już jest ugotowana, dodajemy starte jabłko i trzepiemy trzepaczką, aż do ostygnięcia. Tuż przed podaniem ubijamy białko z cukrem. Wszystko razem mieszamy. Polewamy sosem z truskawek.

 

Wyświetlenia:  248