Kruszonka z rabarbarem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

KRUSZONKA:

  • 100 g masła 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka skórki z cytryny 

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyżeczki soli 
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru białego 
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

RABARBAR:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka mąki pszennej 

Sposób przygotowania:
Przygotować foremkę 20 x 20 wyłożyć ją papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, trochę przestudzić, dodać cukier i wymieszać. Powoli dodawać mąkę i skórkę z cytryny, wymieszać widelcem aż powstaną gródki, włożyć do lodówki aż ciasto stwardnieje. Rabarbar dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry. Do pokrojonego rabarbaru dodać cukier, mąkę i wymieszać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, sól. Do ubitego masła dodać jajka. Ubijać do momentu połączenia. Powoli wsypywać mąkę cały czas mieszając. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy, na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką . Piec około 40-45 minut na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Pokroić na średnie kawałki.

 

Popularny na Śląsku wypiek z rabarbarem pochodzącym od lokalnych dostawców.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40˚C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Wyświetlenia:  98