Składniki:
KRUSZONKA:
CIASTO:
RABARBAR:
Sposób przygotowania:
Przygotować foremkę 20 x 20 wyłożyć ją papierem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, trochę przestudzić, dodać cukier i wymieszać. Powoli dodawać mąkę i skórkę z cytryny, wymieszać widelcem aż powstaną gródki, włożyć do lodówki aż ciasto stwardnieje. Rabarbar dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry. Do pokrojonego rabarbaru dodać cukier, mąkę i wymieszać. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, sól. Do ubitego masła dodać jajka. Ubijać do momentu połączenia. Powoli wsypywać mąkę cały czas mieszając. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy, na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką . Piec około 40-45 minut na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem. Pokroić na średnie kawałki.
Popularny na Śląsku wypiek z rabarbarem pochodzącym od lokalnych dostawców.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: