Składniki:
KOCIOŁEK GAJOWEGO Z MIĘSEM Z DANIELA I LANYMI KLUSKAMI- 10 porcji
Sposób przygotowania:
Mięso z daniela wyczyścić i pokroić w średnie kostki, podsmażyć z cebulą i pokrojonymi w kostkę warzywami. Dodać pokrojone w kostkę grzyby, przyprawy, zioła, wino czerwone - dusić. Stale podlewać bulionem. Z jajek i mąki zrobić lane ciasto, ciasto gotować w wytworzonym gulaszu. Dusić do miękkości mięsa ok. 45 minut. Powstały kociołek podawać bardzo gorący z zieloną pietruszką i kwaśną śmietaną.
Daniele występują w Polsce od XIII wieku, kiedy to zostały indukowane na Nizinie Śląskiej. Obecnie występują w Lubuskim, Dolnośląskim, w Wielkopolsce oraz na Śląsku. Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: