Kociołek gajowego z mięsem z daniela i lanymi kluskami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

KOCIOŁEK GAJOWEGO Z MIĘSEM Z DANIELA I LANYMI KLUSKAMI- 10 porcji 

  • 1,5 kg łopatki z daniela
  • 100 g obranej cebuli 
  • 100g obranej marchwi 
  • 100 g obranego selera
  • 100 g pietruszki obranej 
  • 100 g podgrzybka mrożonego / świeżego 
  • 100 g kurek mrożonych / świeżych 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (wedle uznania)
  • 3 gałązki rozmarynu (świeżego)
  • 0,5 l czerwonego wina 
  • 1,5 l bulionu 
  • 15 g natki pietruszki
  • 100 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Mięso z daniela wyczyścić i pokroić w średnie kostki, podsmażyć  z cebulą i pokrojonymi  w kostkę warzywami. Dodać pokrojone w kostkę grzyby, przyprawy, zioła, wino czerwone - dusić. Stale podlewać bulionem. Z jajek i mąki zrobić lane ciasto, ciasto gotować w wytworzonym gulaszu. Dusić do miękkości mięsa ok. 45 minut. Powstały kociołek podawać bardzo gorący z zieloną pietruszką i kwaśną śmietaną.

 

Daniele występują w Polsce od XIII wieku, kiedy to zostały indukowane na Nizinie Śląskiej. Obecnie występują w Lubuskim, Dolnośląskim, w Wielkopolsce oraz na Śląsku. Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Staropolski bigos z dziczyzną na podstawie przepisu prosto ze śląskiej kolebki myślistwa.
Wyświetlenia:  720