Składniki:
LODY ŚMIETANKOWE:
SKŁADNIKI KOŁOCZA Z SEREM WEDŁUG ILOŚCI POTRZEBNEGO WKŁADU DO LODÓW:
POSYPKA:
Sposób przygotowania:
Składniki do bazy śmietankowej płynne z suchymi połączyc i wlĆ do garnka, podgrzeWAĆ do temperatury 84 stopni stale mieszając tak, aby mieszanka nie przywarła do dna garnka. Utrzymywać mieszankę w 84 stopniach przez 4 minuty, po tym czasie wystudzić do 4 stopni. Taką bazę przygotować dzień przed tworzeniem lodów i przechowywać w pasteryzatorze. Składniki posypki, wymieszać, schłodzić, upiec. Bazę śmietankową połączyć z masą serową i wyfrezować. Posypkę użyć do dekoracji i przekąski w lodach.
Nieszablonowy przepis na lody zaczerpnięty z przepisu na kołocza.
Potrawa została zaprezentowana przez Rybnickie Lody Rzemieślnicze z Rybnika, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: