Kruche ciasteczka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

1BUTER KEKS

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • 500 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • 2 paczki cukru waniliowego

LASKONKI

  • 4 białka
  • 225 g cukru
  • 65 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • krem: puszka kajmaku, 1/2 margaryny, rum, polewa czekoladowa

RÓŻYCZKI Z GOTOWANYCH ŻÓŁTEK

  • 400 g tłuszczu (200 g margaryny i 200 g masła) 
  • 200 g cukru pudru
  • 600 g mąki
  • 6 ugotowanych żółtek
  • cukier waniliowy
  • skórka z cytryny
  • marmolada

CIASTKA ORZECHOWE Z OCZKIEM Z ŻÓŁTKA

  • 200 g margaryny palmy
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g orzechów
  • 300 g mąki 
  • na oczko: 2 żółtka,100 g cukru pudru, 
  • krem: masa kajmakowa, margaryna, rum, orzechy mielone

ROGALIKI ORZECHOWE

  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 320 g mąki 
  • 150 g orzechów mielonych
  • 1 żółtko
  • cukier puder, cukier waniliowy do obtaczania ciastek

MIGDAŁOWE KOPYTKA

  • 250 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki
  • 125 g migdałów szatkowanych

MAKRONY DAKTYLOWE

  • 3 białka
  • 250 g cukru
  • 250 g moreli, daktyli 
  • 250 g płatków migdałowych

REGINKI

  • 500 g masła 
  • 200 g cukru pudru, cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 500 g mąki ziemniaczanej

CIASTKA CYTRYNOWE

  • 120 g margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki 
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • krem: 125 g masła, 80 g cukru pudru, sok z cytryny do smaku

SZPLITRY

  • 250 g margaryny
  • 350 g mąki
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli
  • łyżka octu
  • marmolada 
  • białko i cukier puder na lukier

 

Sposób przygotowania:

BUTER KEKS

Mąkę przesiać, cukier, masło, żółtka i cukier waniliowy dobrze utrzeć dodać resztę składników i zarobić ciasto, odłożyć do lodówki na około 30 min, potem wyciskać z maszynki bezpośrednio na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę formując odpowiednie kształty (koło, półksiężyc, pałeczki itp.) Piec w średnio nagrzanym piekarniku, po wyjęciu z pieca wystudzić, końce ciasteczek zanurzyć w płynnej polewie lub ozdobić polewą według uznania.

LASKONKI

Białka i cukier ubijać na parze, dodać cukier puder i dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe, nakładać masę formując na blaszce wyłożonej papierem kształt laskonki przy pomocy odpowiedniej deseczki cukierniczej z otworami, piec w niskiej temperaturze (suszyć), po upieczeniu ciastka łączyć z kremem (kajmak, margaryna, rum, dobrze utrzeć) górną część ciastka ozdobić polewą.

RÓŻYCZKI Z GOTOWANYCH ŻÓŁTEK

Wyrobić ciasto i wyciskać przez szprycę cukierniczą różyczki, do środka różyczki dać kawałek marmolady i upiec na złoty kolor (temp. około 150-180 stopni).

CIASTKA ORZECHOWE Z OCZKIEM Z ŻÓŁTKA

Wyrobić ciasto, odłożyć na 1 godz. do lodówki, potem rozwałkować i wykrawać foremkami kołeczka, upiec na złoty kolor, po wystudzeniu złączyć kremem kajmakowym (j. w.), krawędzie ciastka również posmarować kremem i obtaczać w mielonych orzechach, na górę zrobić oczko z polewy z żółtka i cukru pudru.

ROGALIKI ORZECHOWE

Zagnieść składniki w jednolitą masę i formować rogaliki, upiec (170 stopni), po upieczeniu zaraz obtoczyć w cukrze pudrze z cukrem waniliowym.

MIGDAŁOWE KOPYTKA

Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć, dodać mąki, na koniec płatki migdałowe i formować wałek z ciasta, kroić jak kopytka, upiec, po upieczeniu polać  polewą kakaową lub białą polewą i nałożyć na polewę płatek szatkowanego migdału.

MAKRONY DAKTYLOWE

Białka, cukier ubić, delikatnie wmieszać bakalie (morele i daktyle pokrojone) potem łyżką kłaść na blaszce wyłożonej papierem kubki z masy, piec w niskiej temperaturze - suszyć.

REGINKI

Zagnieść wszystkie składniki, wyrobić ciasto, podzielić na tyle części ile chcemy smaków dodając kakao, mak, kawę, orzechy, potem wyciskać ciasto szprycą różyczki, po upieczeniu na górę dać trochę polewy białej i delikatne dekoracje (posypka kolorowa, rodzynka, morela).

CIASTKA CYTRYNOWE

Wyrobić ciasto zagniatając wszystkie składniki, rozwałkować i wykrawać foremkami, upiec na złoty kolor, po wystudzeniu zlepić cytrynowym kremem, górę ozdobić według uznania. Krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać sok z cytryny do smaku.

SZPLITRY

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników, szybko zamieszać i odłożyć do lodówki, potem rozwałkować, wykrawać radełkiem kwadraty na środek nałożyć marmoladę i zwinąć w kształt wstążki, upiec, po wystudzeniu polukrować białą polewą (białko ubite z puder cukrem).

 

Zwyczaj wypiekania w domach drobnych, kruchych ciasteczek związany jest z wpływami kultury sąsiedzkich ziem czeskich. Na dworach wypiekano ekskluzywne ciasteczka wykonane z najlepszych składników. Pierwsze ciasteczka wypiekano z mąki razowej, wody i miodu. Z czasem składniki ciasteczek urozmaicano - miód zastąpiono cukrem, dodano masło oraz jajka, potem pojawiały się nowe składniki i przyprawy kakao, kokos, wanilia, anyż, cynamon, goździki itp. Zaczęto też wtedy dodawać orzechy włoskie i laskowe, migdały, miód jako dodatek smakowy (zwłaszcza do pierniczków), alkohole, np. rum i spirytus oraz kawę, rodzynki, skórkę pomarańczową i daktyle.


Potrawa została zaprezentowana przez KGW Zabełków, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Śląski deser obowiązkowy na imprezach okolicznościowych.
Kołocz śląski- tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska.
Wyświetlenia:  1733