Pierogi z serem

Odsłuchaj tekst

Pierogi z serem dla dzieci to prawdziwy przysmak. Można je podawać przez cały rok.

pierogi

Potrawa jest serwowana w Pracowni Kulinarnej Basenowa w Żarkach, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Jagnięcinę gotować z przyprawami, następnie zmielić i dodać pokrojone pomidory. Doprawić dla smaku. Bryndzę wymieszać z wcześniej przesmażoną na oleju cebulą oraz szczawiem przyprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę zagotować, zdjąć z palnika i dodać masło, wymieszać. Stopniowo wlewać płyn do mąki, mieszając łyżką. Dodać jajo i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć na stopnicę posypaną niewielką ilością mąki i zagniatać ciasto ok. 6-7 minut. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotować farsz: grzyby namoczyć na 12 godzin w słodkim mleku. Następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i drobno pokroić. Grzyby zesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto: mąkę uformować w stożek z wgłębieniem pośrodku. Wlać do niego olej i wodę, powoli zarabiając. Kiedy powstanie spoista masa, wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.

 

Wyświetlenia:  45