Wodzionka z bratkartoflami

Odsłuchaj tekst

Najprostsza śląska zupa będąca wyrazem gospodarności gospodyń domowych. Podawana z podsmażonymi ziemniakami.

Bardzo popularna niegdyś na Górnym Śląsku zupa przygotowywana na bazie smalcu, czosnku i chleba. Zagotowaną i osoloną wodę z przyprawami, zaprawia się czosnkiem i smalcem. Do gorącego wywaru podaje się grzanki z czerstwego chleba lub okraszone ziemniaki.

Wodzionka serwowana jest przez Restaurację Dwór Bismarcka, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Chleb, najlepiej już czerstwy, pokroić w kostkę, podrumienić na smalcu, przełożyć na talerz. W garnku zagotować odpowiednią ilość wrzątku, dodać smalec wytopiony ze słoniny ze skwarkami, roztarty z solą czosnek i przyprawy. Otrzymanym roztworem zalać przygotowany na talerzu chleb.
Wodzionka na gęsim smalcu ze smażonymi kartoflami

 

Wyświetlenia:  327