Policzki wołowe

Odsłuchaj tekst

Policzki wołowe z czerwoną kapustą, palonym kalafiorem i polentą z kaszy kukurydzianej. 

Potrawa jest serwowana przez restaurację Browaru Czenstochovia, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Policzki wołowe oczyścić ze zbędnych zakończeń żył i tłuszczu. Policzki umyć i osuszyć. Mięso obłożyć ziołami i czosnkiem, dodać liście laurowe, pieprz i jałowiec (lekko zgniecione) zalać winem i odstawić na 48 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć. Lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Obsmażyć policzki ze wszystkich stron.
Mięso po obróbce wstępnej, doprawić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do szybkowaru. Miód, cebulkę i śliwki przesmażyć, dodać do mięsa. Podlać całość bulionem i gotować około 20 minut w szybkowarze.

 

Wyświetlenia:  623