Sery kozie z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. W Gospodarstwie Hodowlanym Kóz Mlecznych "GARBACIAK" wytwarzane są naturalne produkty: jogurt, twaróg oraz sery kozie dojrzewające, sery półtwarde i sery miękkie z różnymi dodatkami.
Słodki Przystanek – lody, kawa i czekolada z Beskidów. Istny raj dla lodożerców oraz dla wielbicieli czekolady. Tu powstają tradycyjne lody - szeroka gama smaków i kolorów: truskawkowo-rabarbarowe, owoce leśne, dyniowe, porzeczkowe marchewkowe, różane, gorzka czekolada i wiele innych.
Zapraszamy na tradycyjne wędliny wytwarzane z najlepszych składników i według starych i sprawdzonych receptur (szynki, balerony, boczki, kiełbasy, pasztety, salcesony, itd.).
Oberża Złota Gęś – tradycyjne specjały z Siewierza (żołądki z gęsi, wątróbki gęsie, gęś pieczona w piecu chlebowym, kaczka pieczona, żurek siewierski oraz borówka/brusznica, chleby, domowe wypieki i wędliny).
Wspomnienia dzieciństwa, świeża kromka chleba posmarowana domowej roboty konfiturą lub smalcem. Naturalne soki, miody z pobliskiej pasieki lub owoce z naszego sadu zatopione w słodkim syropie, które wspaniale sprawdzą się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty i orzeźwiających lemoniad.
Rodzinna cukiernia z tradycją. Kołocz śląski - produkt regionalny wyróżniony znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Zapraszamy na tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane z najlepszych składników i według starych i rodzinnych receptur.
Rodzinna piekarnia BA-JA słynie z różnorodnych produktów piekarniczych i cukierniczych, a specjalizuje się w wypiekach głównie z mąk razowych: żytniej, graham, pełnoziarnistej gryczanej, jaglanej, orkiszowej.
Consonni to rodzinna firma kontynuująca wieloletnią tradycję wypieku. Wytwarza wiele znakomitych i wyjątkowych wyrobów: ciasta tradycyjne, ciasta kremowe, ciastka, pieczywo, ciastka owsiane oraz lody, czekoladki i kawę.
110 lat tradycji rzemieślniczej rodziny Bączkowiczów. Tutaj wypiekane są najlepszej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie i tradycyjne wyroby cukiernicze: ciasta drożdżowe i półfrancuskie, babki, pączki, ciastka deserowe, drobne ciasteczka, torty.
Tutaj można kupić własnej produkcji: mąkę orkiszową, mąkę pełnoziarnistą, mąkę żytnią białą oraz oleje tłoczone na zimno: rzepakowy, z ostropestu, z lnu oraz ze słonecznika.
Tree Nuts to firma rodzinna stworzona przez pasjonatów orzechowych, którzy weszli w orzechy po uszy. Firma oferuje tylko i wyłącznie polskie orzechy laskowe oraz produkty z nich uzyskiwane, tj. orzechy laskowe prażone, mąkę z orzechów laskowych, kruszonkę oraz olej tłoczony na zimno.
W tej małej i rodzinnej manufakturze powstaje olej rzepakowy tłoczony na zimno. Nie podlega żadnym zabiegom rafinacyjnym i dzięki temu zachowuje swoje zdrowotne i smakowe właściwości.
Proste receptury i doskonała jakość składników to wyróżniki produktów firmy SOSTA. Tłoczone na zimno oleje: lniany, rzepakowy, z pestek dyni, z wiesiołka, z orzecha włoskiego czy ogórecznika, charakteryzuje głęboki aromat i niepowtarzalny smak.
Przetwórnia Beksien – rodzinna pasja. Naturalne produkty wytwarzane z pasją. Dzięki dbałości o każdy detal powstają produkty spełniające najbardziej wygórowane wymagania i wyrafinowane podniebienia.
Miody z Ziemi Żywieckiej: wielokwiatowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy - wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Doskonałe warunki przyrodnicze i klimatyczne Żywiecczyzny sprzyjają pozyskiwaniu miodów.
Śląskie oblaty, kopalnioki, szkloki, amoloki, cukierki kawowe i kakaowe, śliwki w czekoladzie, czarna krówka przyprawy Oma, makarony Oma, żur śląski. W Czechach jest lázeňský oplatek, na Słowacji - oblatky, w Niemczech - oblaten, a my mamy śląskie oblaty.
Bombony śląskie z marcepanem i nugatem, trufle (śliwkowe, malinowe, kubańskie), czekolady z różnymi dodatkami, czy cwibak śląski to słodycze niepowtarzalne, charakteryzujące się wykwintnym smakiem, zapachem, kształtem.