Hekele smakiem czerwca w konkursie Rudzkie Smaki. Śląski specjał jako przekąskę dla kibica zaproponował Jarosław Piłat. - Na słodko polecam z kolei proste w wykonaniu ciasteczka owsiane bez pieczenia – mówi autor zwycięskich przepisów. To nie koniec zabawy. Jak zwykle do końca sierpnia można podzielić się swoimi kulinarnymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu zostaną wybrani laureaci lipca i sierpnia.
Hekele to śląska sałatka śledziowa, podawana z białym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Posiekane śledzie, jajka, ogórki, cebula i koperek, połączone musztardą lub majonezem to cały sekret tej potrawy, która zyskała uznanie ekspertów, bowiem hekele trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Ważne, aby płaty śledziowe wcześniej wymoczyć, by pozbyły się słonego smaku. Możemy je na 2-3 godziny zostawić w wodzie lub mleku, wymieniając raz lub dwa razy płyn – wyjaśnia autor przepisu. Składniki sałatki można dowolnie połączyć – wybrać w tym celu musztardę, majonez, albo ich mieszankę. Sałatkę najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.
Z kolei jako słodką przekąskę autor proponuje ciasteczka owsiane z dodatkiem kakao. – Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a zaletą tych dwóch przekąsek jest to, że przygotowujemy je wcześniej, nie zaprzątając sobie głowy przed samym wydarzeniem – mówi Jarosław Piłat.
W konkursie nadszedł teraz czas na smaki wakacji. Jak co roku potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy z propozycjami można przesyłać do końca sierpnia. – W letnie miesiące propozycje mieszkańców są dowolne. Można podzielić się kulinarnymi wspomnieniami z wakacji i recepturami na różne potrawy, czy to słodkie czy wytrawne – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej.
Hekele
Składniki:
4 wymoczone płaty śledziowe,
2 jajka ugotowane na twardo,
dwa ogórki kiszone,
średnia cebula,
2 łyżki musztardy lub majonezu albo po łyżce musztardy i majonezu,
koperek, pieprz.
Przygotowanie
Płaty śledziowe moczymy 2-3 godziny. Wszystkie składniki drobno siekamy, łączymy z majonezem i musztardą, przyprawiamy pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Ciasteczka owsiane
Składniki
½ kostki margaryny,
7 łyżek mleka,
1 szklanka cukru,
4 czubate łyżki ciemnego kakao,
3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i mleko, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z płatkami owsianymi. Na wyłożony papierem do pieczenia talerz lub blaszkę wykładamy łyżeczką masę i formujemy ciasteczka.
Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego !
źródła: materiały organizatora