Kolejna odsłona ebooka "Polski stół"

Data publikacji:
10 Wrzesień 2021
Odsłuchaj tekst

Kolejna odsłona ebooka "Polski stół"

Ebook promuje polską kulturę kulinarną. Książka dostępna była w języku angielskim i hiszpańskim, a teraz również również w niemieckim. Można ją pobrać na stronie Fundacji Bunkatura -  https://bunkatura.pl/der-polnische-tisch/

Książka "Polski stół" zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) i drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021.

Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda.

Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Mołdawii czy na Wyspie Jersey.

Zadanie publiczne finansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2021". Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki oraz Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu. Publikacja wyraża jedynie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

stół

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  9
Pogoda
Katowice