Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” wciąż się rozwija.
Do wyjątkowego grona 25 restauracji dołączyła Pracownia Kulinarna Basenowa (obok basenu kąpielowego w Żarkach) na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej!
- To dla nas wielka radość, że do „Śląskich Smaków” nieustannie dołączają nowe restauracje – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. – Pokazuje to, że zainteresowanie kuchnią regionalną jest żywe i prawdziwe. Szczególnie cieszy fakt, że do Szlaku przyłaczają się nie tylko restauracje hotelowe, ale także te w mniejszych miejscowościach.
"Śląskie Smaki" powstały w trosce o kulinarne dziedzictwo regionu. Ich celem jest utrwalanie, przekazywanie i promowanie bogatych tradycji kulinarnych województwa śląskiego, uwzględniając przy tym ich lokalne odmiany i koloryt. A kuchnia województwa śląskiego to prawdziwa skarbnica smaków i tradycji. Swą różnorodność zawdzięcza rozległym terenom – od Jury aż po Beskidy. Dzięki temu mamy doskonale znaną śląską roladę, jurajskiego pstrąga, zagłębiowską zalewajkę czy beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami.
Pracownia Kulinarna Basenowa serwuje regionalne i lokalne smaki, potrawy kuchni żydowskiej i śląskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Do dyspozycji gości jest tu 60 miejsc siedzących, a w okresie wiosenno-letnim taras ze strefą wypoczynku chillout oraz parking. Dla najmłodszych kącik zabaw i specjalne menu. Można tu organizować przyjęcia i przyjechać z grupą w ramach wycieczki, a także zamówić catering - nie tylko na święta.
W karcie zwraca uwagę wyśmienity śledź na tatarczuchu - lokalnym, słodkawym, regionalnym chlebie; tatar w nieco innej odsłonie, czy gęsie pipki. Jest i karp i łosoś, a także pstrąg. Wśród zup: flaki wołowe, rosół, krem z pomidorów. Są i sałaty, ale oczywiście z twistem, czyli np. z opalanym serem kozim, oczywiście lokalnym. Wśród dań głównych znajdziemy: kaczkę, golonko, polędwicę wołową, schab. Są też pyzy z kaczką i kaszą gryczaną, a także pierożki ravioli ze szpinakiem. Miłośnicy słodkiego też nie będą zawiedzeni: semifreddo kawowe oraz lody karmelowe, ale z zaskakujacym dodatkiem plastra miodu i precla żydowskiego. Osobne menu jest dla dzieci: rosół, pomidorowa, ale i pulpety z indyka, łosoś na parze, kluski śląskie oraz naleśniki. W ofercie są też piwa lokalne z Browaru Jan.
Pracownia Kulinarna "Basenowa"
Ul. Wierzbowa 21, 42-310 Żarki
W menu Śląskie Smaki polecamy: