Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 343
Żur pszczyński na zakwasie babki Anki
Żurek z wędzonymi żeberkami, ziemniakami i chlebem
Kwaśnica na jagnięcinie, grzyby pioppino, chrust ziemniaczany, żeberko wieprzowe
Zupa z bryndzy - krem z pieczonego ziemniaka i pora z bryndzą, kaczką i piklowaną kapustą
Żurek z maślanki
Żur pszczyński
Kapuśnica to zupa śląskich górali sporządzana na wywarze z mięsa wieprzowego i soku z kiszonej kapusty. Kapuśnica była gotowana przy świniobiciu.
Rosół to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Każdemu z nas kojarzy się on z dzieciństwem kiedy nasze mamy lub babcie gotowały nam go, gdy byliśmy chorzy. Przygotowany z miłością i cierpliwością jest symbolem rodzinnych spotkań i gości na naszych stołach od pokoleń.
Zielona zupa jest inspirowana starą recepturą w nowoczesnej formie z ptysiową przekąską.
Nazwa zupy pochodzi od słowa ,,sznitbona", które po śląsku oznacza fasolkę szparagową. Szybka i prosta zupa, której składniki rosły w każdym śląskim ogródku. Popularna w sezonie letnim, idealna na upalne dni.
Żur śląski jest charakterystyczny dla całego regionu. Jest często przyrządzany w domach i restauracjach, ceniony za tradycyjny smak i aromat.
Germuszka to tradycyjna śląska zupa zwana również zalewajką jest bardzo smaczna i sycąca.