Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 66
Kołocz śląski z jabłkiem
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żur żyniaty podawany z puree chrzanowym oraz białą kiełbasą
Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, podany na drewnianej desce.
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.
Rosół z bażanta z lanymi kluskami.
Do przyprawionego, gotującego się bulionu dodajemy wcześniej usmażona kiełbasę z cebulą. Wszystko zagęszczamy maślanką z mąką. Przepis znany w naszej rodzinie od co najmniej 4 pokoleń.
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podajemy z grzanką i kawałkiem jaja.
Płat mięsa schabowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą; smarujemy musztardą. Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Całość zawijamy w rulon, podpiekamy, a następnie dusimy w wodzie do miękkości.
Golonka opalamy, pozbawiamy kości i peklujemy (można kupić peklowane u rzeźnika) w zalewie z liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, jarzynki i soli peklujących przez 12 godzin.
Kaszę mieszamy z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z laską wanilii i cukrem. Dodajemy zawiesinę z kaszy - gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietankę do kawy, intensywnie mieszamy, studzimy, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie ubijamy. Truskawki miksujemy z cukrem, kwaskiem cytrynowym i miętą. Gruszkę kroimy w plastry, krótko gotujemy w syropie z cukru i skórki z cytryny. Porcjujemy do pucharków: leguminę, gruszki, mus truskawkowy.
Sporządzamy marynatę z pokrzyw, żubrówki, tymianku. Karczek kroimy w plastry, rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem, pozostawiamy w marynacie co najmniej 1,5 godz., grillujemy. Kapustę szatkujemy, krótko gotujemy w mleku, odcedzamy, dodajemy kremówkę, redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji; dodajemy kwaśną śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, dodajemy mleko, sporządzamy purée, łączymy ze szczypiorkiem.