Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 69
Kołocz śląski z jabłkiem
Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Żur żyniaty podawany z puree chrzanowym oraz białą kiełbasą
Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, podany na drewnianej desce.
Legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami.
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.
Rosół z bażanta z lanymi kluskami.
Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.
Hauskyjza - śląski ser smażony.
Do przyprawionego, gotującego się bulionu dodajemy wcześniej usmażona kiełbasę z cebulą. Wszystko zagęszczamy maślanką z mąką. Przepis znany w naszej rodzinie od co najmniej 4 pokoleń.
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podajemy z grzanką i kawałkiem jaja.
Płat mięsa schabowego rozbijamy, przyprawiamy pieprzem i solą; smarujemy musztardą. Faszerujemy go boczkiem, ogórkami, kiełbasą i papryką. Całość zawijamy w rulon, podpiekamy, a następnie dusimy w wodzie do miękkości.