RegioRest Festiwal to kulinarne wydarzenie, w którym biorą udział restauracje należące do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szefowie Kuchni przygotują specjalnie dla Was najwspanialsze regionalne menu.
Województwo śląskie reprezentowane przez Śląską Organizację Turystyczną zostało regionem partnerskim zbliżających się targów turystycznych Dovolená 2024, które odbędą się w terminie 1-2 marca 2024 roku w centrum wystawienniczym Černá louka w Ostrawie.
W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii: amatorów, profesjonalistów, szkół gastronomicznych.
Znamy regionalnych kandydatów w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT w 2022 roku! Spośród poprawnie złożonych 9 wniosków w kategoriach: Certyfikat POT, Certyfikaty Specjalny oraz Złoty Certyfikat POT do etapu ogólnopolskiego wytypowanych zostało 5 produktów z województwa śląskiego. Zobacz kto powalczy w rankingu ogólnopolskim!
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Na RestaurantWeek.pl wystartowały rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week – największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w Polsce. Od 28 października do 15 listopada najlepsi Szefowie Kuchni przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie i formule zero-waste. W festiwalowych menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, natomiast zakazane plastikowe słomki i opakowania na wynos.
Do Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" dołączyła kolejna wspaniała restauracja. W samym sercu Gliwic warto wybrać się teraz do Restauracji Poziom+ Food & Wine w Hotelu Diament Plaza, aby zasmakować prawdziwej kuchni regionalnej.