Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 198
Pierogi z kaszanką na musie z prażonych jabłek
Winna kaczka/pomazane kluski/modra
Racuchy na zsiadłym mleku
INTENSYWNA BARWA ZIELONEJ “ŁĄKOWEJ” SAKIEWKI NADZIEWANEJ DUSZĄ BESKIDU CZYLI PSTRĄGIEM Z WIŚLAŃSKIEGO POTOKA I DOMOWYM BUNCEM, PODANE NA ZIEMISTEJ SŁODYCZY PIECZONEGO BURAKA.
PRÓBA UCHWYCENIA ISTOTY LASU W POSIEKANEJ DELIKATNEJ POLĘDWICY Z JELENIA DOPEŁNIONEJ CHRUPIĄCYMI SKWARKAMI, KTÓRE RÓWNOWAŻY KWASOWOŚĆ DOMOWEGO OGÓRKA KISZONEGO A CAŁOŚCI DOPEŁNIA HARMONIA MARYNOWANEGO BOROWIKA Z WIŚLAŃSKIEGO LASU.
Żur pszczyński na zakwasie babki Anki
Rolada z jelenia, kluski śląskie, sos borowikowy, kapusta włoska
Schab po sztygarsku to wyjątkowy smak. Soczyste plastry schabu wysmażone na złoty kolor podane z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. Przeniesie twoje kubki smakowe na Śląsk.
Zupa cebulowa w Żarkach ro tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Przed wojną w Żarkach 70% społeczności lokalnej to Żydzi, stąd potrawy zachowały się do dnia dzisiejszego i są zarówno w lokalnych restauracjach jak i na przyjęciach spożywane do dzisiaj.
Jesiennym zwyczajem na Śląsku od dawna jest kiszenie kapusty.
Ptyś to lekkie, maślane, parzone ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem.
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy