Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 195
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Rolada wołowa/kluski śląskie/czerwona kapusta/sos
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Podwędzane żebro wołowe/panczkraut/sos pieprzowy.
Deska specjałów z wędzarni (dla dwojga)
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Schab w ziołowej panierce / puree ziemniaczane / piklowana kapusta / płatki drożdżowe / sos tatarski
Żur na swojskim zakwasie
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą.
Królik z panczkrautem i krokietem z krupniokiem (udko z królika, sos musztardowy, panczkraut, krupniok).