Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 190
Schab po sztygarsku to wyjątkowy smak. Soczyste plastry schabu wysmażone na złoty kolor podane z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. Przeniesie twoje kubki smakowe na Śląsk.
Zupa cebulowa w Żarkach ro tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Przed wojną w Żarkach 70% społeczności lokalnej to Żydzi, stąd potrawy zachowały się do dnia dzisiejszego i są zarówno w lokalnych restauracjach jak i na przyjęciach spożywane do dzisiaj.
Jesiennym zwyczajem na Śląsku od dawna jest kiszenie kapusty.
Ptyś to lekkie, maślane, parzone ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i oprószone cukrem pudrem.
Pierogi z dziczyzną/sos grzybowy
Rolada wołowa/kluski śląskie/czerwona kapusta/sos
Carpaccio z jelenia - comber/rukola/kapary/oliwa/ser Bursztyn
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.
Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze.
Schab w ziołowej panierce / puree ziemniaczane / piklowana kapusta / płatki drożdżowe / sos tatarski
Żur na swojskim zakwasie
Rolada wołowa w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i modrą kapustą.