Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 8
2021-01-27
Staropolskie przysłowie mówi: "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".
27 Styczeń 2021
2020-12-28
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.
28 Grudzień 2020
2020-07-15
Podobno "cukier krzepi" – tak przynajmniej głosiło najsłynniejsze hasło przedwojennej Polski. Podążamy tym tokiem i prezentujemy przepisy na desery pochodzące z różnych części województwa śląskiego. Oczywiście z wykorzystaniem najlepszych lokalnych produktów. Do dzieła!
15 Lipiec 2020
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020
2019-12-05
Zaczynamy odliczanie do świąt! By dochować tradycji, a przy okazji się nie przemęczyć, prace w kuchni najlepiej rozłożyć na kilka dni. Skoro mamy już moczkę, dziś przygotujmy... MAKÓWKI.
05 Grudzień 2019
2017-02-16
Tradycyjnie smażone na słoninie, sadle lub maśle, jedzone w dużych ilościach w tłusty czwartek, miały zapewnić gospodarzom urodzaj ziemniaków w polu.
16 Luty 2017
2013-10-17
 W tłusty czwartek wybierano najlepsze beskidzkie pączki. Organizatorem imprezy, która odbyła się już po raz siódmy było Stowarzyszenie Imko Wisełka. Przed jury, w którego składzie były trzy panie - Grażyna Pruska (przewonicząca), Dorota Jamrozińska i Helena Szalbót, postawiono nie lada zadanie - do spróbowania było aż 20 kreplików!
17 Październik 2013
2013-10-17
Stowarzyszenie Przyjaciół Miasta Wisły Imko Wisełka już po raz siódmy organizuje Konkurs na Najlepsze Beskidzkie Krepliki. O ten zaszczytny tytuł mogą się ubiegać pączki wykonane przez osoby fizyczne, domy wczasowe, stowarzyszenia, restauracje oraz szkoły. Jedynym warunkiem udziału w konkursie jest to, by pączki były zrobione według starej beskidzkiej receptury. Mają więc mieć tylko i wyłącznie nadzienie ze śliwkowych powideł, być smażone na smalcu i z dodatkiem spirytusu.
17 Październik 2013