Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 8
Tradycyjny śląski obiad - najbardziej rozpoznawane danie kuchni śląskiej. Rolada wołowa faszerowana boczkiem, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą; podawana z kluskami śląskimi, kapustą czerwoną przesmażoną z boczkiem oraz aromatycznym sosem pieczeniowym.
Bardzo ciekawa przystawka - wątróbka z królika podsmażona i podana na małych racuchach z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem sosu śmietanowo-jabłkowego.
Pierś z kaczki podawana z konfiturą śliwkową, kapustą czerwoną z bakaliami i ziemniakami z kminkiem - oryginalne danie, które łączy w sobie wykwintne kacze mięso ze słodyczą owoców i bakalii. Ziemniaki z podprażonym kminkiem są ciekawym uzupełnieniem dania.
Ajntopf warzywny z kaczym udkiem - sycąca zupa z dodatkiem warzyw korzeniowych i gotowanym kaczym udkiem.
Restauracja Hotelu Spa Laskowo*** znajduje się na terenie Parku Krajobrazowego "Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich". Wspaniałym nawiązaniem do tradycji tego miejsca jest cysterski żurek przygotowany na swojskiej maślance. Kremowy i dobrze doprawiony.
Tradycyjna regionalna zupa - żur śląski. Bardzo pożywny i aromatyczny.
Konfitowany boczek z hauskyjzą chrzanową
Do dużego garnka włożyć wołowinę, cielęcinę, wrzucić liść laurowy, ziele ang., jałowiec, lubczyk, pieprz. Postawić na małym ogniu, przykryć zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach wrzucić warzywa i części kurczaka. Cebulę należy pokroić na grube plastry i przypiec na suchej patelni.