Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 661
W śląskiej tradycji Pszczyny dania z dzika mają swoje korzenie w bogatej historii łowiectwa na tych terenach. Rozległe lasy i bliskość gór Beskidu Śląskiego stwarzały idealne warunki dla rozwoju populacji dzików. Już od wieków polowania były ważnym elementem życia lokalnej społeczności, dostarczając nie tylko pożywienia, ale także surowców.
Udko z królika/sos śmietanowy/brokół/kopytka/marchewki
Śląska rolada wołowa
Żur pszczyński
Tatar wołowy
Rosół to klasyczna polska zupa, która rozgrzewa i syci. Każdemu z nas kojarzy się on z dzieciństwem kiedy nasze mamy lub babcie gotowały nam go, gdy byliśmy chorzy. Przygotowany z miłością i cierpliwością jest symbolem rodzinnych spotkań i gości na naszych stołach od pokoleń.
Zielona zupa jest inspirowana starą recepturą w nowoczesnej formie z ptysiową przekąską.
Smak pieczonych ziemniaków w żarze ogniska to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Ziemniaki pieczone w ciepłym dymie oraz rarytas wśród podrobów - grasica, świetnie komponuje się z sosem śmietanowym, świeżymi ziołami i mizerią z oberiby.
Nazwa zupy pochodzi od słowa ,,sznitbona", które po śląsku oznacza fasolkę szparagową. Szybka i prosta zupa, której składniki rosły w każdym śląskim ogródku. Popularna w sezonie letnim, idealna na upalne dni.
Schab po sztygarsku to wyjątkowy smak. Soczyste plastry schabu wysmażone na złoty kolor podane z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. Przeniesie twoje kubki smakowe na Śląsk.
Germuszka to tradycyjna śląska zupa zwana również zalewajką jest bardzo smaczna i sycąca.
Jeszcze do niedawna hodowla królika w Kamienicy Polskiej i okolicach była bardzo popularna, często przygotowywane na niedzielny świąteczny obiad. Królik w śmietanie, czy warzywach to potrawy znane w całej Polsce. Duszony w ziołach i winie zyskuje miękką konsystencję. Całość zaprawiona śmietaną tworzy pyszny sos z mięsem w roli głównej.