Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 6
Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną, buraczki, ziemniaki i sos żurawinowy
Gołąbki w dzikiej odmianie.
Aromatyczna pierś z kaczki podana z chrupiącymi kopytkami i buraczkami.
Udka z kaczki zalać klasyczną solanką z kulkami pieprzu, liściem laurowym i zielem w skali: 1:10 i pozostawić na 24 godz. Po wyjęciu z solanki natrzeć skórką z cytrusów i polać ich sokiem z odrobiną miodu i imbiru. Piec w temperaturze 140°C 2 godz.
Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną.