Składniki:
DZIKIE GOŁĄBKI
Sposób przygotowania:
Suszone prawdziwki zalać wodą i odstawić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Wyciągnąć miękkie liście i rozłożyć na blacie, żeby można na nich położyć farsz. Mięso z dzika zmielić. Namoczone grzyby wyciągnąć z wody i drobno posiekać. W wodzie po grzybach ugotować kaszę i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy i jałowiec. Dusić pod przykryciem do miękkości. Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę, zmielone mięso i przesmażone grzyby. Posolić, dokładnie wymieszać. Formować kule, które należy położyć na liściu kapusty i ściśle zwinąć. Dokładnie zwinięte gołąbki przekładać do brytfanki wyłożonej pokrojoną cebulą. Gołąbki układać jeden obok drugiego, zalać rosołem a na wierzch położyć gałązkę rozmarynu. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1 godz. na małym ogniu. W międzyczasie przesmażyć kolejną cebulę z świeżymi grzybami leśnymi, doprawić do smaku. Gotowe gołąbki przełożyć na talerz, polać grzybowym sosem i obficie posypać zieloną pietruszką.
Mądrość naszych babć ukazała się w rozsądnym i mądrym wykorzystaniu tego co było, mięso zawinięte w liściach kapusty tworzyło inne, niecodzienne danie.
Potrawa została zaprezentowana przez Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo z Proboszczowic, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: