Dzikie gołąbki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

DZIKIE GOŁĄBKI

  • 1 kg mięsa z dzika
  • 0,5 kg kaszy gryczanej
  • 200 g prawdziwków suszonych
  • 4 cebule
  • 500 g grzybów leśnych
  • masło
  • kapusta biała
  • rosół
  • przyprawy wg uznania: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, zielona pietruszka, sól, pieprz ,pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Suszone prawdziwki zalać wodą i odstawić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Wyciągnąć miękkie liście i rozłożyć na blacie, żeby można na nich położyć farsz. Mięso z dzika zmielić. Namoczone grzyby wyciągnąć z wody i drobno posiekać. W wodzie po grzybach ugotować kaszę i odstawić do wystygnięcia. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy i jałowiec. Dusić pod przykryciem do miękkości. Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę, zmielone mięso i przesmażone grzyby. Posolić, dokładnie wymieszać. Formować kule, które należy położyć na liściu kapusty i ściśle zwinąć. Dokładnie zwinięte gołąbki przekładać do brytfanki wyłożonej pokrojoną cebulą. Gołąbki układać jeden obok drugiego, zalać rosołem a na wierzch położyć gałązkę rozmarynu. Przykryć pokrywką i dusić ok. 1 godz. na małym ogniu. W międzyczasie przesmażyć kolejną cebulę z świeżymi grzybami leśnymi, doprawić do smaku. Gotowe gołąbki przełożyć na talerz, polać grzybowym sosem i obficie posypać zieloną pietruszką.

 

Mądrość naszych babć ukazała się w rozsądnym i mądrym wykorzystaniu tego co było, mięso zawinięte w liściach kapusty tworzyło inne, niecodzienne danie.

dzikie gołąbki

Potrawa została zaprezentowana przez Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo z Proboszczowic, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Wyświetlenia:  158