Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 14
Żeberka z ciapkapustą
Kopa jankowicka z bitą śmietaną
Policzki wołowe w sosie własnym
Wyśmienita, kremowa zupa z podgrzybków podawana z kawałkami grzybów i łazankami.
Golonko pieczone w piwie. Danie wywodzi się z Niemiec, na Górnym Śląsku najczęściej serwowana przy okazji świąt górniczych.
Żeberka wieprzowe na panczkraucie
Jabłecznik z bakaliami. Przepis pochodzi z lat 50-tych od babci Bronki, babci Szefa kuchni. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, dzięki temu ciasto smakuje tak samo jak u babci.
Żeberka słodko-ostre z pieczonymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Gotujemy żur, dodajemy składniki (kiełbasę i jajka na twardo) serwujemy w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
W przypadku gdy przyrządzamy danie ze świeżych grzybów, należy je najpierw wyczyścić i następnie przesmażyć na maśle i na cebulce. Natomiast jeśli z suszonych, to trzeba je moczyć przez kilka godzin w wodzie. Tak przygotowane grzyby zalać bulionem i gotować do miękkości.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w ok. 3 l wrzącej wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Sporządzamy wywar mięsno-warzywny. Krem z dyni: dynie przesmażamy na maśle, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i łączymy z połową wywaru. Miksujemy, dodajemy zasmażkę i całość mieszamy. Krem z pokrzyw: do drugiej części wywaru dodajemy świeże młode pokrzywy, parzymy ok. 2 minut, miksujemy, dodajemy zasmażkę i przyprawy (sól, pieprz, cytrynę, cukier). Całość wykańczamy świeżą wiejską śmietanką.