Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 9
2024-01-02
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
2022-10-17
Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
2020-07-18
Dla motocyklistów nie ma złej pogody, ale o wiele przyjemniej jedzie się przy dobrej pogodzie. Lato już się zaczęło, więc pogoda na motocykl wymarzona. Turystykę motocyklową można uprawiać bez ograniczeń. A gdzie jeździć w województwie śląskim? Tym środkiem transportu można dotrzeć praktycznie do każdego miejsca, bez większych problemów. Przedstawiamy sześć tras, biegnących przez Jurę Krakowsko-Częstochowską, Beskidy czy Ziemię Pszczyńską, dostarczą motocyklistom niesamowitych emocji, a na pewno krajoznawczych wrażeń.
2019-11-18
"Dinner is served: Silesian Tastes Culinary Trail" w magazynie In Your Pocket
2019-03-06
Na Święta Wielkanocne, podobnie jak na Boże Narodzenie przygotowuje się specjalne potrawy. My proponujemy kilka przepisów. Pierwszy z nich to Wielkanocne jaja w kminku, potrawa pochodzi ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna. Jaja te podaje się do wielkanocnego śniadania.
2018-11-21
Można śmiało rzec, że Wielkanoc jest najradośniejszym świętem zarówno w kościelnym roku liturgicznym, jak i w obrzędowym kalendarzu polskiej wsi. Zwróćmy uwagę, że w niedzielę wielkanocną dzwony kościelne brzmią w szczególny, dostojny sposób, oznajmiając zmartwychwstanie Chrystusa. Mówiono dawniej, że spiżowego głosu wielkanocnych dzwonów boją się złe moce, a ludzie, słysząc ich dźwięk wyrzucają nienawiść ze swoich serc. Bogata obrzędowość Wielkiego Tygodnia oraz świąt Wielkanocnych wchłonęła wiele przedchrześcijańskich, pogańskich rytuałów i wierzeń, a nawet magicznych zabiegów.
2017-05-23
Święta Bożego Narodzenia od wieków inspirują rozmaite dziedziny naszego życia, w tym głównie religię, kulturę i sztukę. Odmienna, w wielu regionach świata, tradycja świąteczna, związana jest z szeroko pojętym dziedzictwem kulturowym. Znane jest powiedzenie: co kraj, to obyczaj, i tak w rzeczywistości jest! W Polsce, obchodzone od wieków Święta Bożego Narodzenia, wyróżnia bogactwo kultury, zwyczajów i obrzędów.
2016-09-03
Przeciętny Polak wypija blisko 100 litrów piwa rocznie. To mniej niż wypija się u naszych zachodnich sąsiadów, ale wynik i tak robi wrażenie. Czy wiemy jednak jak piwo powstaje, jaka jest jego historia, znamy miejsca w których się je produkuje?
2016-08-23
W miniony weekend (19-21 sierpnia) województwo śląskie zwiedzali i - co najważniejsze - smakowali blogerzy kulinarni. Zaskoczeń, zarówno smakowych, jak i tych turystycznych było co niemiara.