Suchmaschine
Anzahl der Teile: 9
Trasa wycieczki po Żywiecczyźnie rozciąga się na obszarze 21 km2. Pierwszy przystanek to ponad 150-letni Browar w Żywcu, założony przez Albrechta Fryderyka Habsburga. Istnieje przy nim Muzeum (SZT), mieszczące się w najstarszej części Browaru. Pośród zabytkowych obiektów jakie można tam zobaczyć są m.in.: palarka słodu z 1910 roku oraz warzelnia z roku 1913.
Mehr >>
Zum Planer hinzufügen
Dziczyzna/topinambur/jarmuż/podgrzybek. Wykwintne danie wywodzące się z czasów rodu Donnersmarcków, którzy często polowali w lasach pszczyńskich i dziczyzna często gościła na ich stołach.
Pipki gęsie (zupa gulaszowa)
Gulasch aus Gänsemägen
Łopatkę wieprzową pokroić na kostkę 2x2 cm i podsmażyć na małej ilości oleju w garnku z przyprawami: czerwoną papryką, solą i pieprzem i odrobiną czosnku. Gdy mięso się zrumieni, dorzucić do garnka resztę składników: pieczarki, marchewkę, cebulę i zalać wodą.
Mięso pokroić w kostkę po czym zalać marynatą sporządzoną z wina czerwonego i wody (pół na pół), rozdrobnionej włoszczyzny i przypraw. Po kilku godzinach odsączyć mięso z zalewy, osuszyć, oprószyć mąką i smażyć na smalcu na rumiany kolor.
Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać przyprawy. Dodać gotowaną pokrojoną golonkę oraz wędzony boczek. Podprawić zasmażką.
Mięso pokroić w średnią kostkę, drobno pokrojoną cebulę zeszklić na smalcu, dodać czosnek, podsmażyć, podlać szklanką wody, zagotować, włożyć mięso, doprawić do smaku, dusić pod przykryciem, dolać piwa i gotować na wolnym ogniu. Gulasz podać z kaszą i ogórkami.
Geschälte Kartoffeln reiben, zwei Eier, Mehl dazugeben, zum Abschmecken würzen und goldbraun braten. Rehfleisch würfeln, würzen und in heißer Margarine braten. Fleisch zugeben, mit Gewürzen würzen und weich braten. Aus Sahne und Mehl Soße zubereiten und damit das gebratene Rehfleisch übergießen. Nach Belieben servieren, indem man eine oder drei Fladen macht und alles mit Gulasch übergießt.