Wyszukiwarka
Liczba elementów: 20
Chrzanica to popularna na Górnym Śląsku zupa na bazie chrzanu.
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera
Projekt promocyjny Śląskiej Organizacji Turystycznej, który trwa nieprzerwanie od listopada 2018.
Kapuśnica z ziemniakami i suszonymi borowikami
Wodę z kiszonej kapusty zagotować, dodając kminku. Posolić. Zagotowaną wodę zaprawić śmietaną i odrobiną mąki. Zagotować. Osobno ugotować ziemniaki, które podajemy do kapuśnicy w całości.
100 g borowika suszonego namoczyć w zimnej wodzie na około 20 minut. Do garnka wlać 600 ml soku z kiszonej kapusty, zagotować. Dodać śmietanę i zahartować. Całość zagotować. Zdjąć z palnika i dodać 20 g masła. Suszone borowiki gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyły. Osobno gotować, do miękkości, w osolonej wodzie 4 średnie obrane ze skórki ziemniaki.
W dużym garnku przez ok. 2 godziny gotujemy wywar ze świńskiej głowy i warzyw. Następnie wyjmujemy głowę i warzywa, a do wywaru dodajemy pokrojoną kapustę. Gotujemy jeszcze przez 20 minut, przyprawiając do smaku. Mięso z głowy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kapuśnicę można podawać z łyżką gęstej śmietany.
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.