Wyszukiwarka
Liczba elementów: 5
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Potrawy
Udka z kaczki zalać klasyczną solanką z kulkami pieprzu, liściem laurowym i zielem w skali: 1:10 i pozostawić na 24 godz. Po wyjęciu z solanki natrzeć skórką z cytrusów i polać ich sokiem z odrobiną miodu i imbiru. Piec w temperaturze 140°C 2 godz.
Potrawy
Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną.
Statyczna treść
Laureatami VI Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 18 czerwca 2011 roku w Gliwicach, zostały następujące drużyny:
więcej >>
Dodaj do planera