Wyszukiwarka
Liczba elementów: 4
Na Śląsku Cieszyńskim ziemniaki pojawiły się już na początku XIX wieku. W publikacji Płyniesz Olzo – zarys kultury materialnej ludu cieszyńskiego pod redakcją Daniela Kadłubca można przeczytać, iż: Podstawową potrawą ludu cieszyńskiego od lat stu pięćdziesięciu z nawiązką są ziemniaki.
więcej >>
Dodaj do planera
Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.
Ryż ugotować na pół sypko. Zagotować mleko. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć, dodać ryż i zaparzyć masę wrzącym mlekiem. Boczek pokroić, przyrumienić, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć i dodać do masy. Masę przełożyć do wysmarowanej formy i piec około godziny.
Obrać ziemniaki i zetrzeć tak jak na placki. Gotową trzycielinę zaparzyć w mleku, dodać gotowany ryż i upieczone wyrzostki. Wszystko doprawić solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem. Wylać na blachę i piec przez około 2 godziny w temperaturze 180-200°C. Pod koniec posmarować śmietaną.