Utworzony przez:  Marta ŚOT
Data dodania:  2018-06-18

Za nami 13 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym Parku Zamkowym w Pszczynie. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn, a Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury – kilkukrotnie powtarzał, że to dotychczas najsmaczniejsza edycja imprezy. Rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

 

Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2018 zdobyli:

 

W kategorii szkół gastronomicznych:

1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór (Sernik po naszymu, Grzybionka, Tarnogórski dzik)

2 miejsce: ZSE Wodzisław Śląski (Budyń czekoladowy/sos wiśniowy i miętowy, Chłodnik z botwinki, Rolada z dziczyzny/skubańce/warzywa karmelizowane)

3 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (Makówka, Krem z botwiny, jajo przepiórcze w gniazdku, Pieczona polędwica z dzika z kapustą, kaszą w leśnych aromatach )

 

W kategorii amatorów:

1 miejsce: KGW Ćwiklice (Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu, Udka gęsie faszerowane kaszą gryczaną i wątróbkąPipki gęsie (zupa gulaszowa)

2 miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (Tort marchewkowy i miodzianka; Niedzielny rosołek z perliczki, domowy makaron, Kąski z gąski w sosie własnym z owocami suszonymi, młoda kapusta zasmażana z pomidorami, siwe kluski)

3 miejsce: KGW Wisła Wielka (Galert wieprzowy, Wywar ze świniobicia podawany z gorącymi ziemniakami, Golonko, ciaperkapusta)

 

W kategorii profesjonalistów:

1 miejsce: Restauracja Zagłębie Smaku, Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza (Śledź hekele/ szałot / puree z brzoskwini, Wodzionka / tarty parmezan /żółtko/czosnkiem / majeranek/ podpłomyk, Żebro wołowe/Otrzewna/Krupniok/kapusta czerwona/kokos/gruszka/burak)

2 miejsce: Restauracja Frykówka (Lody z koziego mleka i miodu wrzosowego, kamień z bialej czekolady w towarzystwie gruszkowo-rabarbarowego kołacza z kruszonką owsianą, Krem z polskich raków błotnych lub szlachetnych z oliwa koperkową i plastrami kalarepy, Gołąb konfitowany w gęsim tłuszczu z zapiekanym pasternakiem podany z zielonym orzechem włoskim ze słodkiej zalewy i demi glace z gołębia)

3 miejsce: Restauracja Enklawa (Dojrzewający schab ze szpajzą chrzanową, Krem z żuru na zakwasie z mąki razowej z maślanką, Pieczony filet z sandacza z pęczakiem prażonym w „Tyskim Książęcym”, z musem z mango i selera i chrupkimi nowalijkami)

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  8