O tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii).
Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. W efekcie 3-godzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Który z nich wygra? Przekonamy się w dniu konkursu - 16 czerwca 2019 r. W tym roku Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się w parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach..
Na zgłoszenia drużyn w 3 kategoriach czekamy do 20.05.2019 r. Ostateczną listę uczestników przedstawimy do dnia 30.05.2019 r. Ilość miejsc ograniczona.
Dokumenty:
1. Regulamin konkursu kulinarnego
2. Karta zgłoszenia - amatorzy
3. Karta zgłoszenia - profesjonaliści
4. Karta zgłoszenia - uczniowie/szkoły gastronomiczne