Składniki:
ŻYMLOK (BUŁCZANKA)
Do wykonania produktu potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa.
Sposób przygotowania:
Jelita pociąć na 40-50 cm kawałki, przepłukać zimną wodą i moczyć 8 godzin. Podgardle zalać wodą, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżkę soli i gotować do miękkości na małym ogniu. Bułki z poprzedniego dnia pokroić w plastry i zmielić razem ze schłodzonym podgardlem. Wywar przecedzić, uzupełnić wodą do 3 litrów. Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem mielonym, zielem angielskim i cynamonem. Maszynkę skręcić bez sitka i noża, tylko ze ślimakiem i lejkiem. Do maszynki wkładać masę i nadziewać jelita.
Żymlok - tradycyjna śląska wędlina na podrobach produkowana dawniej przy okazji świniobicia, żeby wykorzystać wszystkie składniki tuszy wieprzowej. Nieodzownym składnikiem jest bułka (po śląsku żymła) stąd żymlok.
![]()
Produkt prezentowany przez KGW Szczerbice, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: