Składniki:
LEBERWUSZT (PASZTET WIEPRZOWY)
Sposób przygotowania:
Na dnie garnka ułożyć pokrojony w kawałki boczek i cebulę pokrojoną na ćwiartki, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek oraz pokrojone na kawałki podgardle. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu 2 godziny. Po tym czasie dodać 0,5 kg wątroby i gotować 30 minut. Następnie odlać wywar, mięso schłodzić. Wszystko razem zmielić wraz z 0,5 kg świeżej wątroby. Doprawić solą, pieprzem i połową szklanki wywaru.
Na Górnym Śląsku ubój świń tzw. świniobicie odbywało się przeważnie raz w roku w okresie jesienno-zimowym. Wykorzystywano wszystkie podroby, nic nie mogło się zmarnować. Jednym z takich wyrobów był leberwuszt.
Produkt prezentowany przez KGW Szczerbice, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: