Składniki:
DOMOWE CIASTECZKA
BOMBKI
BAJADERKI
ORZESZKI
CIASTKA Z GOTOWANYCH ŻÓŁTEK
GUZICZKI Z MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Sposób przygotowania:
BOMBKI - wszystkie składniki wymieszać i formować w małe kuleczki.
BAJADERKI - wszystkie składniki wymieszać, formować w kuleczki i obtaczać w zmielonych wiórkach kokosowych.
ORZESZKI - wymieszać, ciasto wyłożyć do foremek i upiec. Upieczone skorupki orzechowe nadziewać kremem orzechowym.
CIASTKA Z GOTOWANYCH ZÓŁTEK - składniki wymieszać, rozwałkować i wykrawać małą foremką, posmarować żółtkiem i posypać grubą warstwą cukru pudru.
GUZICZKI - składniki wymieszać, podzielić na pół, do jednej połowy dodać łyżkę kakao, zrobić rulon i połączyć dwa kolory w jeden rulon. Kroić w cienkie plastry i upiec na złoty kolor.
Tradycyjne ciasteczka przygotowywane na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Produkt przygotowany przez Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.