Data dodania:  2021-06-23

Składniki:

DOMOWE CIASTECZKA

BOMBKI

  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • 400 g mleka w proszku 
  • kilka kropel aromatu migdałowego

BAJADERKI

  • 400 g herbatników
  • kostka masła
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru 100 ml spirytusu

ORZESZKI

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej

CIASTKA Z GOTOWANYCH ŻÓŁTEK

  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 surowe jajko
  • 200 g masła
  • 500 g mąki

GUZICZKI Z MĄKI ZIEMNIACZANEJ

  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła

 

Sposób przygotowania:

BOMBKI - wszystkie składniki wymieszać i formować w małe kuleczki.

BAJADERKI - wszystkie składniki wymieszać, formować w kuleczki i obtaczać w zmielonych wiórkach kokosowych.

ORZESZKI - wymieszać, ciasto wyłożyć do foremek i upiec. Upieczone skorupki orzechowe nadziewać kremem orzechowym.

CIASTKA Z GOTOWANYCH ZÓŁTEK - składniki wymieszać, rozwałkować i wykrawać małą foremką, posmarować żółtkiem i posypać grubą warstwą cukru pudru.

GUZICZKI - składniki wymieszać, podzielić na pół, do jednej połowy dodać łyżkę kakao, zrobić rulon i połączyć dwa kolory w jeden rulon. Kroić w cienkie plastry i upiec na złoty kolor.

 

Tradycyjne ciasteczka przygotowywane na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Produkt przygotowany przez Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.