Data dodania:  2021-06-23

Sernik wiedeński, strucla, kołocze

KOŁOCZ 

CIASTO:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g tłuszczu ( margaryna+masło+smalec)
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 100 g drożdży
  • 0,7 l mleka

POSYPKA:

  • 300 g tłuszczu (margaryna+masło)
  • 300 g cukru 
  • 1 żółtko
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy 

NADZIENIE SEROWE:

  • 1 kg sera (półtłustego twarogu)
  • 300 g cukru 
  • 100 g rodzynek 
  • potarta skórka z połowy cytryny + sok 
  • 50 g kaszy mannej 
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

NADZIENIE MAKOWE:

  • 500 g zmielonego maku 
  • 200 g cukru 
  • 150 g posiekanych drobno orzechów włoskich 
  • woda (wrzątek)
  • 50 g krojonych migdałow
  • 50 g masła
  • kilkanaście kropel olejku migdałowego 
  • trochę soli, mąki

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Do miski przesiewamy mąkę i robimy dołek, do którego wlewamy rozczyn z rozkruszonych drożdży. Rozczyn z rozkruszonych drożdży: w letnim mleku(ok. 150 ml) rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej  w przepisie ilości.  Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie. 

Do osobnej miski dodać mąkę, cukier i wlać roztopione, jednakże niegorące tłuszcze (masło z margaryną), następnie należy dodać jajko i żółtko. Do całości wlewamy wrośnięty rozszczyn z drożdży i resztę lekko podgrzanego mleka. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą warzechą. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie bez problemu odchodzić od warzechy i pojawią sie na nim bańki. Gdy ciasto stanie się elastyczne odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej ręcznikiem (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość.

POSYPKA:

Do miski wkładamy masło z margaryną i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko razem rozcieramy do momentu, gdy nie będą wyczuwalne kryształki cukru. Następnie dodajemy żółtko (można dodać także potartą skórkę z cytryny wedle uznania), a na samym końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do zimnego miejsca. 

NADZIENIE SEROWE:

Do sera (najlepiej zmielić twaróg) dodajemy cukier, jajko, żółtko, rodzynki, cukier wanilinowy, kaszę mannę (można dodać także skórkę z cytryny). Dokładnie wyrobić, by powstała jednolita masa.

NADZIENIE MAKOWE:

Zmielony mak należy sparzyć wrzątkiem, dodać do niego cukier, bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę. 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto drożdżowe należy wyłożyć na stół posypany mąką. Rozciągnąć ciasto na kształt rulonu po czym należy go pokroić na równe części (ok. 55). Następnie formować kulki, które należy rozwałkować na placki o grubości 1 cm, ułożyć je w rzędach na stole i na każdy placek nałożyć dużą łyżkę nadzienia. Zawinąć brzegi do góry i ułożyć na posmarowanej blasze. Górę posmarować mlekiem (maślanką) lub też można wierzch posmarować połówką żółtka. Z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry. 

Kołocz śląski, czy inaczej kołacz śląski, to tradycyjny drożdżowy wypiek z Górnego Śląska, który wywodzi się z tradycji wypiekania kołacza staropolskiego. Jest nie tylko przepysznym ciastem, ale też wypiekiem obrzędowym, który towarzyszy najważniejszym uroczystościom i świętom. Cała ceremonia ich pieczenia wiązała się ze śpiewami i modłami, które miały zapewnić młodej parze szczęście i dostatek. Kołocz to tradycyjne ciasto podawane na weselach, odpustach i innych uroczystościach. Pierwotnie robione z samą posypką oraz masą serową lub makową. 

Produkt przygotowany przez Cukiernię "Konditorei" z Raciborza, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Tradycyjne ciasteczka przygotowywane na podstawie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.