Lista członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy zaprezentowane na Festiwalu.
Przewodniczący Jury:
Remigiusz Rączka – kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, właściciel restauracji „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śląskim, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej.
W kategorii amatorzy:
- Dominik Orłowski (Przewodniczący) - Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kapituły Krajowej Konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
- Małgorzata Kłych – etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska, wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych.
- Maria Pietruszka - kucharz, manager Restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, wielokrotna uczestniczka Festiwalu Śląskie Smaki oraz pokazów kulinarnych.
W kategorii profesjonaliści:
- Krzysztof Peć (Przewodniczący) – szef kuchni, obecnie Restauracji Kaktusy – Hotel Diament Plaza Katowice, wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki.
- Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych.
- Bernadeta Jarnot-Manecka – autorka bloga: Mój kulinarny pamiętnik,miłośniczka i znawczyni dobrej kuchni
W kategorii uczniowie szkół gastronomicznych:
- Artur Zaskórski (Przewodniczący) – kucharz, właściciel PRO ART CENTRUM SZKOLENIOWE ARTUR ZASKÓRSKI, wielokrotny juror Festiwalu „Śląskie Smaki”
- Paweł Kąkol - nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim
- Dorota Świtała-Trybek - Regionalistka, folklorystka, kulturoznawczyni, pracownik naukowowo-dydaktyczny, znawczyni dziedzictwa kulturowego Śląsk.