W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii:
- amatorów,
- profesjonalistów,
- szkół gastronomicznych.
Nie zabraknie lokalnych produktów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®.
Festiwal to okazja do poznania smaków całego regionu, będzie więc i kuchnia beskidzka, śląska i jurajska.
DRUŻYNY BIORĄCE UDZIAŁ W KONKURSIE KULINARNYM ORAZ ZGŁOSZONE DO KONKURSU DANIA:
KATEGORIA - AMATORZY
KGW Szczerbice
- Szpajza cytrynowa
- Śląski rosół z lanym ciastem
- Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem
Serowarnia Jurajski Koziołek
- Śląskie makówki
- Zupa z kalarepy
- Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem
KGW Popielów-Radziejów
- Bołla
- Zupa z marchwi na mleku
- Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami
KATEGORIA - SZKOŁY GASTRONOMICZNE
Dziewczyny z Browarnika - Zespół Szkół nr 7 w Tychach
- Śląski kawior
- Żur w mostku z fuchą
- Wariacja burgera
Team Królowej Jadwigi - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Jaworznie
- Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami
- Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku
- Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem
Gastro Team - Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
- Szpajza ala Torcik
- Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami
- Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami
Gryfne Frelki - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
- Nadziana piękna z Rept
- Krem z oberiby na żubrze
- Kaczka w buraczkach
Śląskie Maszkiety - Zespół Szkół nr 7 w Tychach
- Ptysie z czarną kruszonką
- Zupa krem z czosnku
- Pierogi z krupniokiem i panczkrautem
Spożywczaki - Zespół Szkół Spożyczwych w Zabrzu
- Szpajza z białą czekoladą i truskawkami na winie
- Krem z czerwonej kapusty, sorbet malinowy, chips z boczku
- Udziec z jelenia sous-vide, fioletowe kluski, młoda kapusta
KATEGORIA - PROFESJONALIŚCI
Restauracja Leśna Perła
- Tatar z daniela
- Kartoflanka z chipsem z krupnioka
- Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto
Restauracja Dwór Bismarcka
- Beza z mascarpone i agrest
- Żur śląski na maślance z białą kiełbasą
- Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty
Restauracja Zacisze
- Galert śląski
- Zupa krem z lokalnego buraka z pomidorem i tymiankiem
- Żeberka z ciaperkapustą
Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki
- Pasztet z kaczki z domowym chlebem i sosem żurawinowym
- Bioło polywka na wędzonce z domowym makaronem
- Domowa szynka wędzona (kita świńska) w kapuście zasmażanej po wiślańsku z młodymi ziemniakami
Restauracja Cysterska
- Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka
- Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka
- Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera