Nie ma lepszej okazji niż Festiwal "Śląskie Smaki", by spróbować najlepszych regionalnych potraw. Drużyny konkursu kulinarnego przygotowując swoje dania i produkty, powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. W tym roku XVI Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu na Promenadzie przy Arenie Zabrze.

Pośród wielu smakołyków tegorocznego Festiwalu kulinarnego pojawią się: żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustą, schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustą, kopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywka, kita świńska w kapuście, żebroczka, placki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanica, bigos, gołąbki z dziczyzny.

W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z daniela, saurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord), tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Rept, kaczka w buraczkach, zupa krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem.

Królem tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki” niezaprzeczalnie będzie ŻUR.

Wiele drużyn właśnie na niego w tym roku postawiło, łącznie z kucharzami Bitwy Smaków, gdyż tegoroczna Bitwa również rozegra się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.

Program XVI Festiwalu „Śląskie Smaki” w Zabrzu

  • 13:00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
  • 13:15-14:00 - Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
  • 14:00-15:00Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy
  • 15:00-16:00PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny
  • 16:15-17:00FRELE – koncert trio muzycznego
  • 17:00-17:30PASCAL BRODNICKI - pokaz kulinarny
  • 17:30-18:00 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu
  • 18:00-19:00BITWA SMAKÓWpokaz kulinarny REMIGIUSZA RĄCZKI wraz z degustacją
  • 19:00-20:00Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
  • 20:00 - zakończenie Festiwalu "Śląskie Smaki"

Imprezie towarzyszą:

  • specjalna strefa atrakcji dla dzieci 
  • stoiska produktów lokalnych
  • rękodzieło
  • Kuchenne Ewolucje - warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci i dorosłych (
  • bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem Areny Zabrze - stadionu klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (zbiórki przy recepcji VIP). Zwiedzanie w godzinach 13:00 - 18:00 co 30 minut. 

festiwal

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  47