Nie ma lepszej okazji niż Festiwal "Śląskie Smaki", by spróbować najlepszych regionalnych potraw. Drużyny konkursu kulinarnego przygotowując swoje dania i produkty, powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści. W tym roku XVI Festiwal "Śląskie Smaki" odbędzie się 19 czerwca w Zabrzu na Promenadzie przy Arenie Zabrze.
Pośród wielu smakołyków tegorocznego Festiwalu kulinarnego pojawią się: żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustą, schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustą, kopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywka, kita świńska w kapuście, żebroczka, placki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanica, bigos, gołąbki z dziczyzny.
W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z daniela, saurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord), tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Rept, kaczka w buraczkach, zupa krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem.
Królem tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki” niezaprzeczalnie będzie ŻUR.
Wiele drużyn właśnie na niego w tym roku postawiło, łącznie z kucharzami Bitwy Smaków, gdyż tegoroczna Bitwa również rozegra się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu, będącej członkiem Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.