Poznajcie laureatów XVI Festiwalu „Śląskie Smaki”!

 

Za nami XVI Festiwal „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się w Zabrzu w dniu 19.06.2022 na promenadzie Areny Zabrze. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.

 

Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:

 

Kategoria AMATORZY:

  1. Miejsce - KGW Szczerbice (Szpajza cytrynowa; Śląski rosół z lanym ciastem; Karminadle z białą kapustą i ziemniakami z koperkiem)
  2. Miejsce - KGW Popielów Radziejów (Bołla; Zupa z marchwi na mleku; Śląskie niebo – wieprzowina po śląsku z gałuszkami)
  3. Miejsce – Serowarnia Jurajski Koziołek (Śląskie makówki; Zupa z kalarepy; Kasza pęczak z kaszanką i jabłkiem)

 

Kategoria PROFESJONALIŚCI:

  1. Miejsce - Restauracja Cysterska (Szpajza cytrynowa/rabarbar/sorbet truskawkowy/kruszonka; Żur na wędzonym króliku/kiełbasa z królika/boczek wędzony/sztamfkartofle/maślanka; Królik w sosie musztardowym/roladka z combrem i żymlokiem w boczku/ciapkapusta/pasternak/skorzonera)
  2. Miejsce - Restauracja Dwór Bismarcka (Beza z mascarpone i agrest; Żur śląski na maślance z białą kiełbasą, Schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty,)
  3. Miejsce - Restauracja Leśna Perła (Tatar z daniela; Kartoflanka z chipsem z krupnioka; Sauerbraten z dzika, kartofel z fojerki i oberiba na gęsto)

 

Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

  1. Miejsce - Gastro Team - Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini (Szpajza ala Torcik; Krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; Comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami,)
  2. Miejsce - Gryfne Frelki - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach (Nadziana piękna z Rept; Krem z oberiby na żubrze; Kaczka w buraczkach)
  3. Miejsce - Team Królowej Jadwigi - ZSP nr 4 w Jaworznie (Tartaletka z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami; Tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku; Polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem)

festiwalfestiwalfestiwalfestiwal

festiwal

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  92