W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii:

  • amatorów,
  • profesjonalistów,
  • szkół gastronomicznych.

Nie zabraknie lokalnych produktów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®.

Festiwal to okazja do poznania smaków całego regionu, będzie więc i kuchnia beskidzka, śląska i jurajska.

 

DRUŻYNY BIORĄCE UDZIAŁ W KONKURSIE KULINARNYM:

 

KATEGORIA - AMATORZY

KGW Szczerbice 

  1. Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym
  2. Zupa wiśniowa z makaronem
  3. Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną

KGW Szeroka

  1. Deser „Marzenie truskawkowe”
  2. Jastrzębska wodzionka
  3. Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek

 

KATEGORIA - SZKOŁY GASTRONOMICZNE

Tyskie Frelki - Zespół Szkół nr 7, Tychy

  1. Sznita z hekele i śląskim szałotem
  2. Swojska dobroć
  3. Faszerowany karminadel / panczkraut / chrust z kapusty czerwonej

Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju - Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego, Jastrzębie-Zdrój

  1. Śląska szpajza
  2. Zupa krem z oberiby
  3. Śląska rolada / kluski szare / kawior z modrej kapusty / sos / zioła/ chips

Frelki - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik

  1. Szarlotka dla leniwych
  2. Zupa krem warzywny z dynią
  3. Kluski śląskie zapiekane

Majstry od gorków - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

  1. Bombony al’a hekele
  2. Krem chrzanowy
  3. Świniok łonaczony w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce

Jaskiniowcy - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej, Rybnik

  1. Szpajza cytrynowa
  2. Krem z modrej kapusty
  3. Gołąbki z łopatką z dzika i łopatką z sarny i sosem pomidorowo-paprykowym

Gryfne Fachmanki - Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice

  1. Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami
  2. Szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu
  3. Piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką

Gastronomowie z Wodzisławskiego Ekonomika - ZSE Technikum nr 2, Wodzisław Śląski

  1. Śląski kołocz z rabarbarem
  2. Żurek na maślance z wątrobianymi kluseczkami
  3. Roladka z combra królika, pudding kartoflany, sałatka wiosenna na swojskim ogórku kiszonym

 

KATEGORIA - PROFESJONALIŚCI

Restauracja Leśna Perła - Rudziniec

  1. Pierogi nadziewane śląskim kawiorem i kapustą
  2. Zupa ze śląskich kalmarów z majerankiem
  3. Pieczona kita trauty leżąca na ciapkapuście

Restauracja Cysterska - Rudy

  1. Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka
  2. Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana
  3. Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana

Restauracja Jasna 31 - Gliwice

  1. Kryconka z prądem
  2. Fermentowana wodzionka
  3. Udo z mycka

Restauracja Dwór Bismarcka - Mysłowice

  1. Bombny z krupnioka
  2. Oberiba
  3. Czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty

Restauracja Zacisze - Pszczyna/Brzeźce

  1. Galert śląski
  2. Żur żeniaty
  3. Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Wisła

  1. Pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego
  2. Żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem
  3. Kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych

smaki

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  138