Poznajcie laureatów XVII Festiwalu „Śląskie Smaki”!
Za nami XVII Festiwal „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się w Jastrzębiu-Zdroju w dniu 4.06.2023 w Parku Zdrojowym. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:
Kategoria AMATORZY:
- Miejsce - KGW Szeroka: Deser „Marzenie truskawkowe”, Jastrzębska wodzionka, Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek
- Miejsce - KGW Popielów-Radziejów: Szpajza szokoladowa, polywka na maślance, karczek na kiszonej kapuście
- Miejsce - KGW Szczerbice: Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, Zupa wiśniowa
z makaronem, Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną
Kategoria PROFESJONALIŚCI:
- Miejsce - Restauracja Cysterska: Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana
- Miejsce - Restauracja Dwór Bismarcka: Bombny z krupnioka, Oberiba, Czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty
- Miejsce - Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki: Pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego, Żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem, Kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych
Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
- Miejsce - Gryfne Fachmanki: Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, Szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, Piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką
- Miejsce - Majstry od gorków: Bombony al’a hekele, Krem chrzanowy, Świniok łonaczony
w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce
- Miejsce - Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju: Śląska szpajza, Zupa krem z oberiby, Śląska rolada / kluski szare / kawior z modrej kapusty / sos / zioła/ chips
Dodatkowo zaproszeni na Festiwal Śląskie Smaki blogerzy i dziennikarze przyznali swoje wyróżnienie w specjalnej kategorii - Za Niezwykłe Wrażenia Kulinarne. Laureatem została Restauracja Dwór Bismarcka z Mysłowic za zupę krem z oberiby.
Trzeba również wspomnieć o ustanowieniu nowego Rekordu Polski na największy szałot. To ponad 132 kg śląskiej sałatki, a rekordzistkami są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jastrzębia-Zdroju
i okolicy.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!