Lista członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy zaprezentowane na Festiwalu.

 

PRZEWODNICZĄCY JURY:

Remigiusz Rączka – kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej.

 

W kategorii Amatorzy:

  1. Tobiasz Król - PRZEWODNICZĄCY – szef kuchni Oblacka Przystań, miłośnik kuchni historycznej, renesansowej i regionalnej, członek Stowarzyszenia ziemi Boronów.
  2. Grzegorz Chmielewski - Prezes Polskiej Izby Turystyki Oddział Śląski w Katowicach, członek Komisji Certyfikacyjnej Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, miłośnik kuchni tradycyjnej.
  3. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - badaczka kultury kulinarnej, dziennikarka, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i autorka książek m.in.: Tradycje kulinarne Polski, Tradycje kulinarne Danii, Tradycje kulinarne Norwegii, The Polish Table, Deserownik.

 

W kategorii Profesjonaliści:

  1. Krzysztof Peć – PRZEWODNICZĄCY - szef kuchni Restauracji Kaktusy Kato Koncept Kulinarny, wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki.
  2. Małgorzata Kłych - etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska, wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych.
  3.  Lucyna Haluch - Prezes Fundacji Wiedza Umiejętność Rozwój, Trener i egzaminator kursów w branży gastronomicznej.

 

W kategorii Szkoły gastronomiczne:

  1. Paweł Kąkol – PRZEWODNICZĄCY – kucharz, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim.
  2. Dobrawa Skonieczna-Gawlik - etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych.
  3. Grażyna Dereń - przewodnicząca Rady Programowej Lubuskiego Centrum produktu regionalnego, właścicielka gospodarstwa rolnego oraz zagrody edukacyjnej.

śląskie smaki

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  72