.W tym roku uczestnicy Festiwalu Śląskie Smaki powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w jednej z trzech kategorii:
- amatorów,
- profesjonalistów,
- szkół gastronomicznych.
Nie zabraknie lokalnych produktów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®.
Festiwal to okazja do poznania smaków całego regionu, będzie więc i kuchnia beskidzka, śląska i jurajska.
DRUŻYNY BIORĄCE UDZIAŁ W KONKURSIE KULINARNYM:
KATEGORIA - AMATORZY:
KGW Popielów-Radziejów
- Pieczone jabłka z miodem
- Germuszka
- Schab sztygarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą
Tarnogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku - Tarnowskie Góry
- Kopa tarnogórska
- Zielona zupa z młodego groszku
- Królik w śmietanie z młodymi warzywami i kolorowymi kluseczkami
KGW Karolinki - Kamienica Polska
- Dołki
- Żurek jurajski
- Król w sosie śmietanowym z kopytkami i czerwoną duszoną
KGW Być Kobietą - Jastrząb
- Swojski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem
- Rosół z 3 rodzajów mięsa z makaronem
- Kluski śląskie, pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek
KATEGORIA - SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego - Sosnowiec
- Hekele – sałatka śledziowa
- Żur śląski na swojskiej wędzonce
- Rolada wołowa z puree z czerwonej kapusty
Gryfne Fachmanki - Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice
- Ptyś/śmietanka/ajerkoniak/orzech laskowy
- Assiette z pietruszki/wanilia/orzech laskowy/chips
- Przepiórka/boczek/kalarepa/porzeczka
Łowcy Marzeń - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, Nakło Śląskie
- Ajerkuchy z czarnym bzem
- Zupa cebulowa z serem
- Udźce królicze z kopytkami i słoniną wędzoną
Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach
- Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
- Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
- Sernik z syropem malinowym
Ślonsko kuchara - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry
- Inkszo szpajza na kruchym kołoczu
- Zielono zupa
- Hazaok filowany wieprzkiem
Dziewczynki z JEDYNKI pyszne jak malinki - Zespół Szkół nr 1 w Kłobucku
- Szpajza truskawkowo-malinowa
- Kłobucka zupka chlebowa z chipsem z boczku
- Filet z kurczaka z kuleczkami ziemniaczanymi i słodziutką surówką z czerwonej kapusty
Szwarne dziołchy - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry
- Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
- Nasz kapuśniok
- Świoniok w kapeluszu na panczkraucie
KATEGORIA - PROFESJONALIŚCI:
Restauracja U Przewoźnika - Tychy
- Pieczony rabarbar w syropie miodowo-miętowym pod kruszonką z bitą śmietaną
- Zupa Sznitbonowa z żeberkiem wędzonym
- Pieczony ziemniak z podwędzaną grasicą w sosie śmietanowo-ziołowym i mizerią z oberiby i rzodkiewki
Restauracja Cysterska - Rudy
- Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
- Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
- Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut / warzywa / olej pietruszkowy
Restauracja Skarbiec - Tarnowskie Góry
- Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
- Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
- Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle
Restauracja Dwór Bismarcka - Mysłowice
- Szpajza cytrynowa
- Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
- Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka
Restauracja Zacisze - Pszczyna/Brzeźce
- Galert śląski
- Żur żeniaty
- Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą
Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Wisła
- Kapuśnica po wiślańsku z ziemniakami szczykanymi i suszonymi grzybami
- Placki szkubane zapiekane z domową śmietaną i masłem
- Kubuś ze śliwkami