Data dodania:  2014-02-25

Wygląd:

Zależy od foremki – najczęściej stosuje się foremki przypominające korzeń imbiru

Kształt:

W zależności od foremki

Wielkość:

W zależności od foremki, długość 6-7 cm, grubość ok. 0,5 cm

Konsystencja:

Twarda, gładka, lekka

Smak i zapach:

Suche ciasteczka o wyraźnym korzennym aromacie

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Kolor od złotego do ciemnobrązowego

Inne dodatkowe informacje:

Ciasteczka drobne aromatyzowane o regionalnej nazwie

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

      Zozworki zwane imbirkami to podstawowe ciasta wigilijne i zapustne na terenie Śląska Cieszyńskiego. Śląsk Cieszyński od dawnych lat znajdował się pod wpływem kultury oraz tradycji kulinarnych Galicji (dawny zabór austriacki), gdzie przyprawy korzenne i bakalie stanowiły częsty składnik potraw i ciast. Dlatego też ciasta i ciasteczka pieczone na święta i na inne okazje doprawia się w ten szczególny sposób. Dotyczy to dawnej kuchni mieszczańskiej i wiejskiej.

      Pierwsze zapisy w pamiętnikach, kalendarzach o sztuce kulinarnej przodków z Ziemi Cieszyńskiej pochodzą z drugiej połowy XIX wieku. Nawyki i wiedza potrzebna w gospodarstwie domowym przekazywane były z matki na córkę. Matka cere miała, tóż ją nauczała jako mo gospodarzyć, chlyb piyc, szyć, prać, warzyć.

      Dokumentem potwierdzającym tradycję, pochodzenie i historię wytwarzania ciastek zwanych zozworkami jest publikacja Nasza Kuchnia Walburgi Fójcikowej wydana w kwietniu 1937 roku. W Słowie wstępnym czytamy: Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską, u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. Przebogata rozmaitość pożywienia od najprostszego…. Wszystkie wydrukowane wzory przeszły już potrzebę codzienną, wytrzymały próbę ognia doświadczalnego, choć niektóre z nich pochodzą na skutek położenia kraju i znajomości wpływów kulturalnych…. W tej właśnie publikacji znajduje się przepis na zozworki zwane imbirkami.

      Zozworki występowały również wśród potraw wigilijnym. J. Ondrusz Pożywienie ludu cieszyńskiego Zaolzie podaje zestaw wigilijny z okresu ok. II połowy XIX wieku i I połowy XX wieku. W przeszłości zozworki/imbirki pieczono w niedzielę i święta, zwłaszcza na Święta Bożego Narodzenia. Obecnie są one przygotowywane przez gospodynie, a także produkowane przez ciastkarnie na terenie Śląska Cieszyńskiego i sprzedawane w zestawach drobnych ciasteczek. Można je również kupić na wagę na odpustach.

Sprawdzone przepisy:

Jajka z cukrem utrzeć do białości. Dodać mąkę, ugnieść ciasto i podzielić na trzy części. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego foremką ciasteczka. Pozostawić do odleżenia na 3 godziny. Piec w temp. ok. 140−150°C. Można przesmarować marmoladą, dekorować lukrem lub czekoladą. Ciastka im są starsze, tym lepsze.

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  470