Kurzina, czyli zupa z pokrzyw
- pokrzywy – 3 garście
- słonina wędzona – 15 dag
- cebula – 1 szt.
- mąka – 2 łyżki
- cytryna – 0,5 szt.
- sól, pieprz – do smaku
- szczypiorek – 1 pęczek
Gęsia szyja faszerowana z farfelkami
- gęsie szyje (skóry) – 5 szt.
- wątróbka gęsia – 30 dag
- mięso mielone z szynki – 80 dag
- kasza gryczana – 100 g
- cebula - 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- pietruszka zielona – 1 pęczek
- bulion – 100 ml
- masło klarowane – 1 łyżka
- sadło gęsie – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
farfelki
- zacierka – 200 g
- cebula – 1 szt.
- bulion – 50 ml
- masło klarowane – 1 łyżka
- pietruszka zielona – 1 pęczek
- sól, pieprz – do smaku
Marchwiak
- marchew - 450 g
- jajka – 4 szt.
- cukier – 0,5 szklanki
- olej – 0,5 szklanki
- mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- śliwki suszone – 80 g