Zupa z ajlaufem
- bulion – 1,5 l
- jajka – 2 szt.
- mąka – 40 g
- marchew – 2 szt.
- sól – do smaku
- natka pietruszki – pół pęczka
Bioło gynś z modrą kapustą
- gęsie piersi – 2 szt. (ok. 80 dag)
- majeranek – 1 łyżka
- czosnek – 3 ząbki
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 ziarna
- woda – 1 l
- morele suszone- 50 g
- śliwki suszone – 50 g
- sól, pieprz – do smaku
modra kapusta:
- kapusta czerwona – 1 kg
- masło – 0,5 kostki
- olej – 30 ml
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarna
- jabłko – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz – do smaku
Armerichter
- bułka – 2 szt.
- mleko – 1 szklanka
- masło – 50 g
- do dekoracji:
- bita śmietana
- owoce (np. truskawki, winogrona, pomarańcze i kiwi)