Szlak powstał w 2012 roku i łączy restauracje oraz lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Na Szlaku można zasmakować potraw tradycyjnej kuchni z całego województwa. Obecnie na Szlaku znajduje się kilkadziesiąt wyjątkowych restauracji rozsianych po całym województwie - od Jury Krakowsko-Częstochowskiej aż po Beskidy. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to jedna z pierwszych w Polsce tras turystycznych o charakterze kulinarnym.
Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi. Wielką szansą dla województwa śląskiego jest właśnie turystyka kulinarna, dlatego już od 2010 r. projekt „Śląskie Smaki” stale się rozwija.
W 2010 r. Śląska Organizacja Turystyczna zleciła opracowanie „Strategii rozwoju” oraz „Strategii komercjalizacji i wdrożenia produktu turystycznego Śląskie Smaki”. Dzięki tym dokumentom wytyczono drogę przejścia od imprezy do markowego produktu turystycznego, jakim stał się Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. Kolejnym krokiem do stworzenia nowego produktu było opracowanie „Zbioru przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego”, który stanowi bazę „Certyfikacji lokali gastronomicznych województwa śląskiego”. Certyfikacja ma na celu sprawdzenie, czy podawane w lokalach dania regionalne będą najwyższej jakości, robione wg tradycyjnych, sprawdzonych przepisów i z najlepszych składników. Restauracje, które pomyślnie przejchodzą proces certyfikacji zostają wpisane na Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”.
Co roku kulminacją działalności promocyjnej jest Festiwal "Śląskie Smaki", podczas którego prezentują się restauracje Szlaku Kulinarnego, co stanowi niepowtarzalną okazję do zasmakowania różnorodnych dań serwowanych na Szlaku.
„Śląskie Smaki” stały się rozpoznawalną marką turystyczną. Restauracje współtworzące Szlak traktują udział w nim jako ogromne wyróżnienie. Turyści podróżujący po regionie chętnie łączą zwiedzanie atrakcji turystycznych ze smakowaniem specjałów danego obszaru. Pomysł na promocję Szlaku jako uzupełnienie oferty turystycznej regionu sprawdza się i zyskuje coraz szersze grono fanów.
Śląska Organizacja Turystyczna jako organ zarządzający Szlakiem podejmuje takie działania jak:
A w poprzednich latach:
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ideą Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" i przystąpienia do projektu.
---------------
Śląska Organizacja Turystyczna
Ul. Mickiewicza 29, 40-085 Katowice
tel. 32 2072073
lub mailem: info@slaskiesmaki.pl
DOKUMENTY DO POBRANIA: