Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego. Taka forma promocji kuchni regionalnej zapewnia dbałość o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co daje możliwość poznania lokalnych przysmaków. Każdemu festiwalowi towarzyszy konkurs kulinarny, w którym uczestnicy, podzieleni na kategorie, ubiegają się o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka.
Znawcy kuchni podkreślają, że potrawy przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich są przykładem prawdziwie tradycyjnej, często już zapominanej kuchni. Nagrodzone restauracje chętnie zawieszają w swoich lokalach otrzymane dyplomy, a zwycięskie dania często pojawiają się w ich menu. Ogromną radością napawa również zmierzenie się z przygotowywaniem tradycyjnych regionalnych potraw przez adeptów szkół gastronomicznych. Za każdym razem imprezie towarzyszą liczne pokazy, występy kabaretów, warsztaty dla dzieci, a całość wieńczy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Festiwal cieszy się ogromną popularnością i jest największą imprezą kulinarną w regionie.
----------------
Pierwsze dwie imprezy pod nazwą „Festiwalu Kuchni Śląskiej” odbyły się w Ogrodzieńcu w 2006 roku oraz w Cieszynie w 2007 roku.
W scenerii Zamku Ogrodzienieckiego w 2006 roku pierwsze miejsce w kategorii amatorów zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic za ciaper kapustę z żeberkami i kopę. Pierwsze miejsce wśród profesjonalistów zajął Ośrodek Wypoczynkowy "Rycerka" z Tychów za żur, pierogi z grzybami i kapustę z grochem.
-------------
Na cieszyńskim rynku w 2007 roku serca jury podbił chachor szałot, kotlet i kompot z bani w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach i polewka piwna z twarogiem i gołąb duszony oraz majoneziki rybne na sałatce jarzynowej przygotowane przez Karczmę pod lotniskiem z Bielska-Białej.
Festiwal w 2007 r. otrzymał Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej na Najlepszy Produkt Turystyczny roku. Organizowany rokrocznie plebiscyt wyłania produkty odznaczające się wyjątkową atrakcyjnością turystyczną.
------------
Od 2008 roku- impreza odbywa się pod nazwą Festiwalu „Śląskie Smaki”; zyskała również nowe logo.
III Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się na rynku w Raciborzu w 2008 roku. Ponownie Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic zyskało tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego durszlaka. Tym razem Panie przygotowały szpajzę wiśniową, rosół z perliczki z makaronem oraz perliczkę duszoną z pasztecikami, kalarepą, kalafiorem i sałatą. W kategorii profesjonalistów na zdecydowane prowadzenie wysunął się Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego, którego uczniowie przygotowali pasztet z królika z sosem śliwkowym i żurawiną, żurek z królika z ziemniakami oraz pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i modrą kapustą.
-------------
Kolejny, IV Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się w parku zamkowym w Pszczynie w 2009 i przyciągnął prawdziwe tłumy. Tym razem zwyciężyły rogaliki "Niebo w gębie", kwaśnicorka na wędzonce oraz kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha i modro kapucha w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Kobiernic. Złoty durszlak w kategorii profesjonalistów powędrował do Kilerów Dwóch z Mysłowic za hekele na tostach chleba razowego, agrest w maclu na mioduli, płucka na kwaśno oraz golonko z kapustą kiszoną i śląskim szałotem. W jury zasiadała m.in. Pani Lidia Szary, przedstawcielka Koła Gospodyń Wiejskich z Ornontowic, trzykrotnego zwycięzcy Festiwalu.
-----------
V Festiwal „Śląskie Smaki” odbył się w 2010 roku w pobliżu Stawu Amerykan, w Złotym Potoku. Zwyciężyła natomiast drużyna z drugiego końca regionu: Team rodzinny z Czarkowa za placki ziemniaczane z gulaszem z sarny, rosół z pierogami z czarnej kaczki oraz przepiórki w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietanowym. Wśród profesjonalistów ponownie prym wiodło Kilerów Dwóch z Hotelu Qubus z Katowic z wędzoną piersią z gęsi z sałatką śląską, deserem z rabarbaru, zupą- duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udkiem kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami.
---------
W 2011 roku powstała Strategia marketingowa „Śląskich Smaków” oraz nowe logo Festiwalu.
Swój debiut miało podczas VI Festiwalu „Śląskie Smaki” w 2011 roku, który odbył się w Parku Chopina w Gliwicach. Tym razem uznanie jury zyskało Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej za polędwiczkę z suma z Jeziora Goczałkowickiego wędzonego w sosie musztardowo-miodowym z pieczonym chlebem tostowym, rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki oraz udka z kaczki z fusiastymi kluskami i burakami z chrzanem. Wśród profesjonalistów ponownie triumfowała szkoła gastronomiczna- tym razem Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek za sernik z sosem z żurawiny, zupę cebulową po śląsku oraz kaczkę z jabłkami i żurawiną, pęczakiem prażonym i modrą kapustą.
------------
W 2012 roku w Parku Śląskim w Chorzowie, podczas VII Festiwalu „Śląskie Smaki” uczestnicy konkursu kulinarnego zostali po raz pierwszy podzieleni na trzy kategorie: amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalistów.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
-----------
Tysiące osób przybyło w 2013 roku na Plac Ratuszowy w Bielsku-Białej podczas VIII Festiwalu "Śląskie Smaki".
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
--------------
IX Festiwal "Ślaskie Smaki" odbył się w Zawierciu w 2014 roku. Prawdziwe tłumy odwiedziły skwer pod Miejskim Ośrodkiem Kultury. Tym razem było również niezwykle smacznie.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
------------
Jubileuszowy X Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się w Wiśle 6 VI 2015 roku, na Placu Hoffa. W niezwykle upalną sobotę o podniebienia zgromadzonych gości dbali nie tylko uczestnicy konkursu kulinarnego, ale też lokale Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, które serwowaly swojskie dania, w tym i te serwowane w ramach polecanego przez Śląską Organizację Turystyczną menu Śląskie Smaki. Pełen wrażeń dzień zakończyła barwna bitwa smaków, którą stoczył Remigiusz Rączka (gotował śląski kapuśniak) i Helena Legierska z Wisły (przygotowywała góralską kapuśnicę).
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
------------
XI Festiwal Śląskie Smaki odbył się 4 czerwca 2016 roku na Rynku w Katowicach. Właśnie wtedy na katowickim rynku poszukiwaliśmy Ekspertów Śląskich Smaków. W konkursowych zmaganiach udział wzięły 23 drużyny – amatorzy, profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych. Jurorzy mieli naprawdę trudny wybór. Bo jak porównać comber z królika z popcornem z kaszy? Albo śledzia w pianie z maślanki z oscypkiem z rabarbarem, maliną i słoniną? Smaków było wiele, ich aromat unosił się nie tylko nad rynkiem, przyciągając tłumy katowiczan. Jednak konkurs kulinarny to nie jedyna atrakcja XI Festiwalu Śląskie Smaki. Setki katowiczan przyglądały się Bitwie Smaków, w której Remigiusz Rączka i Marcin Czubak mierzyli się na dania przygotowane z tradycyjnego śląskiego krupnioka. Jeszcze większą publiczność zgromadził Zespół Pieśni i Tańca im. Stanisława Hadyny.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
-----------
XII Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 11 czerwca 2017 roku w Koszęcinie. Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, współorganizatora Festiwalu, przyjechało blisko 5 tysięcy osób!
W konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem Festiwalu i przygotowali potrawy z grzybów, inni szli w nowoczesną formę jak Qubus Hotel Bielsko-Biała, a jeszcze inni jak Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie czerpali z natury w pełnym tego słowa znaczeniu. Panie przygotowały bowiem ciasto akacjowe. Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka i Sebastian Humski podczas Bitwy Smaków o przewrotnym tytule: Kurka kontra gąska, przygotowali dania z grzybów, które zachwyciły publiczność tak bardzo, że ta ogłosiła remis. Całemu wydarzeniu towarzyszyła doskonała oprawa muzyczna przygotowana specjalnie dla Śląskich Smaków przez artystów Zespołu "Śląsk", pojawił się też zespół Kola & Jula i Kabaret Rak. Zakończeniem Festiwalu był jak co roku występ galowy Zespołu "Śląsk". Nie zabrakło także lokalnych producentów żywności i atrakcji dla dzieci. Z pewnością nikt kto pojawił się w Koszęcinie nie jest zawiedziony. Ani głodny!
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
----------
XIII Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 17 czerwca 2018 roku w Pszczynie.
W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym Parku Zamkowym w Pszczynie. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn, a Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury – kilkukrotnie powtarzał, że to dotychczas najsmaczniejsza edycja imprezy. Rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
-------------
XIV Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 16 czerwca 2019 roku w Rudach.
W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2019 zdobyli:
Pierwsze miejsca i statuetki złotych durszlaków zdobyli:
----------
XV Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 13 czerwca 2021 roku w Raciborzu.
W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn, a rywalizacja była naprawdę zacięta - wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Pierwsze miejsca i statuetki Złotych Zopasek zdobyli:
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS.
-----------------
XVI Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 19 czerwca 2022 roku w Zabrzu.
Za nami XVI Festiwal „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się w Zabrzu w dniu 19.06.2022 na promenadzie Areny Zabrze. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych fartuchów zdobyli:
----------------------
XVII Festiwal "Śląskie Smaki" odbył się 4 czerwca 2023 roku w Jastrzębiu-Zdroju.
Wydarzenie odbyło się w Jastrzębiu-Zdroju w dniu 4.06.2023 w Parku Zdrojowym. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Podczas Festiwalu odbyły się pokazy kulinarne m.in.: pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel, która przedstawiła innowacyjne i zdrowe potrawy. Tradycyjnie odbyła się również emocjonująca Bitwa Smaków, w której Remigiusz Rączka i Adam Borowicz rywalizowali między sobą. Efekty ich kulinarnych zmagań obserwowała zgromadzona licznie publiczność.
Pierwsze miejsca i statuetki złotych fartuchów zdobyli: