W I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 17 czerwca w Podzamczu zwyciężyły drużyny: 

w kategorii amatorów: 
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic
za Ciaper kapustę z żeberkami i Kopę

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach
za Prażuchy ziemniaczane z wędzonką i kapustą zasmażaną po Rybarsku

III miejsce: Zespół Folklorystyczny „Wrzos”
za Polewkę z ziemniakami

w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
za Gołębie w sosie śmietanowym z podgrzybkami

II miejsce: Restauracja Orange Club
za Polędwiczki wieprzowe faszerowane smażonką z grzybami, podane z zapiekanką ziemniaczaną w sosie piwnym

III miejsce: Restauracja „Jędrusiowia Izba”
za Gicz cielęcą w swojskim sosie , „Śląską niedzielę”- rolada śląska, kluski śląskie, modra kapusta

 

Potrawy oceniało jury w składzie:

  • Wiesław Ambroz Doradca Ekspert Kulinarny Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni
  • Tomasz Żmuda Szef Kuchni Hotel „Klimczok” w Szczyrku
  • Wiesław Bober Szef Kuchni Hotel „Villa Verde” w Zawierciu
  • Michał Miłek Szef Kuchni Hotel „Czarny las” w Woźnikach
  • Agnieszka Sikorska Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  33