W I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 17 czerwca w Podzamczu zwyciężyły drużyny:
w kategorii amatorów:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic
za Ciaper kapustę z żeberkami i Kopę
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach
za Prażuchy ziemniaczane z wędzonką i kapustą zasmażaną po Rybarsku
III miejsce: Zespół Folklorystyczny „Wrzos”
za Polewkę z ziemniakami
w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
za Gołębie w sosie śmietanowym z podgrzybkami
II miejsce: Restauracja Orange Club
za Polędwiczki wieprzowe faszerowane smażonką z grzybami, podane z zapiekanką ziemniaczaną w sosie piwnym
III miejsce: Restauracja „Jędrusiowia Izba”
za Gicz cielęcą w swojskim sosie , „Śląską niedzielę”- rolada śląska, kluski śląskie, modra kapusta
Potrawy oceniało jury w składzie: