II Festiwal Śląskie Smaki odbył się 9 czerwca 2007r. w Cieszynie. Imprezę przygotowała Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Firmą Sudety IT-Status (organizatorem takich imprez kulinarnych jak: Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, Festiwal Kuchni Polskiej) i Urzędem Miasta w Cieszynie pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.
Założeniem imprezy jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Impreza ma charakter rodzinnego pikniku i jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców w różnym wieku. Impreza odbyła się na Cieszyńskiej Starówce, rozpoczynając konkurs o godz. 13.00.
Oprawę artystyczną zapewniły lokalne zespoły folklorystyczne i rozrywkowe. Gwiazdą imprezy był Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Podczas II Festiwalu Śląskie Smaki odbył się konkurs kulinarny, w którym zaprezentowały się ekipy kucharzy amatorów i zawodowców (łącznie ok. 20 drużyn), które przygotowały potrawy specyficzne dla swoich subregionów i miejscowości. Profesjonalne jury na czele z Robertem Sową (Szefem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni) dokonało oceny i wyłoniło zwycięzców. Laureaci konkursu otrzymali tytuł „Eksperta Śląskich Smaków 2007” oraz złoty, srebrny bądź brązowy Durszlak.
II Festiwal Śląskie Smaki, Cieszyn 2007, fot. arch. ŚOT