Znamy już wyniki konkursu kulinarnego w ramach X Festiwalu Śląskie Smaki w Wiśle.
KATEGORIA AMATORÓW:
- 1 miejsce - Ośrodek Karina z Wisły za Kołocz wiślański z łowocami i herbatą z rozmajtymi zielinami, Bryndzulę z ziemniokami oraz Żebroczkę wiślańską
- 2 miejsce - Studenckie Koło Naukowe Śląskiego Uniwersytetu Medycznego za Szpajzę w stylu art , Chudo Jewę, oraz Karminadle wołowo-wieprzowe ze świeżym liściem selera, marchew młodą na gęsto i młode ziemniaczki z koperkiem
- 3 miejsce - Rada Powiatowa KGW w Kłobucku za Gołąbki z kaszą jaglaną, ciasto z manną i jabłkami na ciepło, zupę grzybową z pulpecikami oraz bitki z karkówki duszone w ziołach z cebulką, ziemniaczanymi kulkami z panierowaną młodą kapustą
KATEGORIA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH:
- 1 miejsce - Paula i Dima z Zespołu Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej za Krem z botwinki, Rostbef z kolorowymi kluseczkami i modrą kapustą na winie i domowym boczku oraz szpajzę z siana
- 2 miejsce - Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek za Ciasto rabarbarowe z budyniem muśnięte sosem wiśniowym, Zupę krem z łakotnym zielem i porem oraz Piersi z kaczki z karmelizowanymi buraczkami, młodą kapustą oraz sosem malinowym w asyście pieczonych ziemniaczków
- 3 miejsce - Zespół Szkół Handlowych i Gastronomicznych w Bielsku-Białej za Placki z pokrzywy z sosem z czosnku niedźwiedziego, Zupa z kalarepy
oraz Policzki wołowe w sosie żurkowym z soczewicą i nowalijką glazurowaną
KATEGORIA PROFESJONALISTÓW:
- 1 miejsce - Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach k. Rud za Wędzoną słoninę podaną z pieczywem z palonym sianem, Żurek śląski na maślance oraz Przepiórkę z młodymi ziemniakami
- 2 miejsce - Restauracja Frykówka z Pszczyny za Śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym podane z orzechowym twarożkiem, kruszonką i sosem karmelowym, Zupę chlebową z lubczykiem i selerem naciowym na wywarze z domowej kury podaną z żółtkiem na miękko oraz Ogon wołowy duszony w czerwonym winie z warzywami podany na gołąbku z ozorków, kaszy pęczak i chrzanu z szalotką, kurkami i grillowaną cukinią
- 3 miejsce - Chata Olimpijczyka z Wisły za Podgardlinę i wątróbkę wieprzowa z cebulą, Kapuśnicę z ziemniakami i suszonymi borowikami oraz Placki ziemniaczane zapiekane ze śmietaną i masłem (placki szkubane)
Potrawy oceniało jury w składzie:
Gratulujemy zwycięzcom, a wszystkim 23 drużynom dziękujemy za udział w konkursie. Było naprawdę pysznie!